Ansichtkaart van de Laarstraat

op maandag, 15 mei 2017. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 1008

FR_1008_-_t_Laar_ca._1920_FSD-0580

Deze ansichtkaart van de Laarstraat, zoals de huidige Julianastraat ter hoogte van de kruising met de Echternachstraat en de Willibrordusstraat in de 19e eeuw werd genoemd, dateert van 1920.

De straat werd omstreeks 1875 verhard met klinkers. Links is het gemeentehuis te zien, gebouwd in 1903, in 1953 verkocht; nu is daar bakkerij Van Hulten gevestigd. Het zwart omlijste bord is ‘het gebooi’. Hierop werd het gemeentenieuws aangekondigd, zoals trouw- en ondertrouwberichten, verleende vergunningen, e.d.  Daarnaast was zuivelfabriek ‘De Dageraad’. De fabrieksschoorsteen is nog net zichtbaar. Dan zien we de boerderij van Heuvelmans en de boerderij-smederij van Van Dal. Op de achtergrond zien we nog enkele arbeidershuisjes, die later zijn afgebroken om plaats te maken voor het huidige tracé van de Julianastraat.

Aan de rechterkant zien we op de hoek het oude schoolhuis, gebouwd in 1847 en in 1923 verkocht. In de jaren ’80 van de 19e eeuw woonde hier hoofdonderwijzer Nicolaas de Brouwer. Twee van zijn zoons, Piet (beter bekend als ‘dr. P.C.’) en Harrie, zijn later als priester erg bekend geworden. De latere garage Vingerhoets (nu Nefkens) is op deze foto nog niet te zien; pas in 1923 bouwde Driek Vingerhoets dit pand. Opvallend is de gaslantaarn op het schoolhuis. Er was nog geen elektrisch licht; dat kwam pas in 1927.

Veel meer oude zwart- wit foto’s treft u op onze website www.fotostichtingdiessen.nl. Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl, via Facebook of via telefoonnummer 504 2413.

Fotostichting Diessen.