Bijeenkomst zorgvuldige veehouderij

op maandag, 26 oktober 2015. Posted in Politiek

Op vrijdagavond 6 november

Zorgvuldige_veehouderij

Op vrijdagavond 6 november organiseert de Hilvarenbeekse politieke partij HOI Werkt een bijeenkomst met als thema: Boeren, burgers en buitenlui. Samen wonen en werken in het buitengebied. De avond is in Partycentrum Hercules in Diessen en voor iedereen gratis toegankelijk.

Waarom deze bijeenkomst?

Brabant streeft naar een zorgvuldige veehouderij in 2020. Dat betekent dat boeren dan produceren in harmonie met de omgeving, én met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Maar zo ver zijn we nog niet. Daarom wil HOI Werkt samen met boeren en inwoners, ervaringsdeskundigen en politiek, in gesprek over een zorgvuldige veehouderij.

Drie deskundigen aan het woord

Gespreksleider van de avond is Harry te Riele. Hij is transitiedeskundige op gebied van landbouw en veeteelt en plaatst ontwikkelingen in een historisch kader. Hij kweekt daarmee begrip voor de huidige situatie van de boeren en  laat zien dat die huidige situatie een logische fase is. Maar hij laat ook zien dat met de verdergaande intensivering de onvrede over negatieve kanten daarvan toeneemt. Daarom is het onvermijdelijk het systeem op een nieuwe leest te schoeien. Door dit verhaal op een aansprekende en beeldende manier voor een brede doelgroep toegankelijk te maken, geeft hij inzicht in de transitie waarin we ons bevinden. Dit inzicht kan ruimte creëren om met respect voor elkaar oplossingen te vinden.

Jos van de Sande geeft een korte inleiding over volksgezondheid en intensieve veehouderij. Hij vertelt over de gevaren van infectieziekten in het algemeen en over de gevaren van infectieziekten als gevolg van grote concentraties dieren. Jos van de Sande is voormalig regiodirecteur van de GGD Hart voor Brabant, regio Den Bosch. Dit jaar doet hij een onderzoek bij GGD Nederland naar de uitvoering van de infectieziektebestrijding door de 25 GGD ’en in Nederland.

Hendrik Hoeksema is de derde spreker. Hij is oud-wethouder van Oss en sinds februari programmaleider transitie bij de ZLTO. De ZLTO is bezig met het innoveren van projecten, netwerken te verbinden en kennis en inzicht beschikbaar te stellen aan agrarische ondernemers. Hiervoor is Hendrik Hoeksema aangetrokken. Hij geeft een korte presentatie over de beweging die is ingezet en welke stappen je daarin kunt zetten.

In gesprek

Na drie korte presentaties willen we graag in gesprek. Daarvoor hebben we een aantal mensen uitgenodigd die kunnen vertellen over hun visie en ervaringen. Bijvoorbeeld agrariërs die op een innovatieve manier ondernemen, Jan van Doormaal, wethouder in Hilvarenbeek en leden van de Vereniging Natuur en Milieu. Natuurlijk hebben we ook alle politieke partijen uitgenodigd.

Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in Partycentrum Hercules, Rijtseweg 1 in Diessen. De avond start om 20.00 uur en eindigt rond 22.30 uur. Bel voor vragen of meer informatie naar fractievoorzitter Gon Boers (06 54 32 34 32) of mail naar info@hoihilvarenbeek.nl