Drumotions 2.0

op donderdag, 07 september 2017. Posted in Kunst & Cultuur

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober

Drumotions

Op 19 en 20 oktober 2012 werd er in de sporthal in Hercules in Diessen een concert gegeven. Het gebeurt weleens vaker dat er evenementen in deze hal plaats vinden. Naast de sporten als volleybal en korfbal worden er ook de jaarlijkse ZesKernenCup en andere activiteiten voor de Diessense inwoners georganiseerd. De sporthal in Diessen heeft zeker zijn waarde bewezen als het gaat om huisvesten van evenementen voor de Diessense gemeenschap. Maar de twee avonden in oktober 2012 waren toch nét wat anders!

In 2011 werd door de leden van de slagwerkgroep gespeeld met het idee om eens een groot concert te houden. Deze groep, onderdeel van Harmonie St. Willibrordus, had al tijdens eerdere carnavalsconcerten laten zien dat ze voor vermaak konden zorgen. Waarom dan niet een concert met alleen maar slagwerk? Het idee voor DRUMOTIONS was geboren. Al snel kwamen de wildste ideeën naar boven. Inspiratie hiervoor werd gevonden in STOMP, Cirque Du Soleil en Bluemangroup. Slagwerkmuziek moest deze avond de boventoon voeren. Doel van de avond was om met slagwerkmuziek de zintuigen en het gevoel van de bezoeker aan te spreken. En dat lukte!

Met de concerten op 19 en 20 oktober 2012 werd het publiek in de sporthal letterlijk van hun stoel geblazen. De 4 grote ventilatoren zorgden voor een stevig briesje. Vuurwerk, slijptollen, een draaiend drumstel, blazers, danseressen, alles werd uit de kast getrokken om het een onvergetelijke avond te laten worden. Ruim 1200 bezoekers hadden genoten van de kunsten van het “drumbandje”.

Na het concert kreeg de slagwerkgroep de vraag gesteld of zo’n soort concert het jaar daarop nog een keer uitgevoerd zou worden. Een concert als DRUMOTIONS vraagt echter veel, héél veel voorbereiding. Al weer bijna 2 jaar zijn ze bezig om het programma in te vullen. De muzikale stukken moeten goed gerepeteerd worden, maar ook de acts zoals deze van de slagwerkers verwacht mogen worden. Ook hiervoor is de nodige voorbereiding nodig. Social media speelt nu een nog belangrijkere rol.

De website www.drumotions.nl is gevuld met informatie en biedt de mogelijkheid om kaarten te bestellen. Via Facebook worden de slagwerkers aan het publiek voorgesteld. Later worden er nog flyers verspreid en posters opgehangen. De inrichting van de zaal belooft weer een verrassing te worden. Ook deze keer zijn er techneuten druk in de weer om er een spektakel van te maken. Gelukkig zijn er ook sponsoren die dit project mogelijk maken. Fijn om te merken dat vele bedrijven dit concert een warm hart willen toedragen. Het belooft daarom weer een verrassende avond te worden. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober 2017 gaat het weer gebeuren. Er worden die twee dagen 1400 bezoekers verwacht!

Gelukkig is na de vorige editie van DRUMOTIONS de slagwerkgroep wat gegroeid. Het succes van vorige keer heeft ervoor gezorgd dat er in de maanden daarna een jeugdslagwerkgroep ontstond van twaalf nieuwe leden. Daarvan spelen er ondertussen vier mee bij de senioren.

De slagwerkgroep maakt deel uit van Harmonie St. Willibrordus. De slagwerkers staan sinds 2004 onder leiding van Kees van der Plas. De slagwerkgroep heeft zich tussen de jaren ‘90 en 2000 ontpopt van een drumband tot een slagwerkgroep. Begin jaren ‘90 werden er nog voornamelijk marsen en wat kortere stilstaande werken ten uitvoer gebracht. In de jaren daarna kwam daar verandering in en werden er steeds meer stilstaande concertwerken ten uitvoer gebracht, voornamelijk gebaseerd op het ritmische aspect van slagwerk. Hierna ging deze ontwikkeling verder richting melodisch slagwerk. Dit wordt op allerlei instrumenten bespeeld. Marimba, vibrafoon en klokkenspel, maar ook de paukenset kan variëren in toonhoogtes. De slagwerkgroep bestaat uit 17 leden variërend van 12 tot 42 jaar.

Kaarten voor DRUMOTIONS 2.0 zijn verkrijgbaar bij Hercules en Kerkzicht Diessen of te bestellen via www.drumotions.nl. Tevens is het mogelijk een arrangement te reserveren incl. diner en rondleiding op zaterdagavond.

Drumotions 2.0 vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober 20.00, sporthal Hercules Diessen