Lezing KBO-Diessen: Ik ben een “kampjongen”.

op dinsdag, 07 maart 2017. Posted in Ouderen

Op 20 maart in De Eenhoorn

Lezing KBO-Diessen: Ik ben een “kampjongen”.

In het kader van oorlogsherinneringen en –herdenkingen kunt u deze keer luisteren naar een lezing van onze dorpsgenoot Jan Hylkema over zijn leven in een ‘Jappenkamp’.

Maar liefst 3,5 jaren heeft hij daar doorgebracht. Hij woonde op Java, toen zijn vader in 1941 werd opgeroepen voor het KNIL en als krijgsgevangene in de steenkolenmijnen in Japan moest werken. Samen met zijn moeder en 5 broers kwam hij terecht in het kamp. Allemaal in verschillende kampen; alleen mocht hij, omdat hij zo klein was, bij zijn moeder blijven.

Hoe het hem in die jaren is vergaan wil hij graag aan u vertellen omdat hij vindt dat het verhaal doorverteld moet worden. En er valt veel te vertellen! Hoe het begon, hoe het kamp er uitzag, het leven in het kamp, de “zogenaamde” bevrijding en de reis naar Nederland. Ook gaat het over allerlei gebeurtenissen, droevige en aangrijpende.

In zijn verhaal wil Jan vertellen hoe het anders kan zijn en dat dingen, die onze kinderen nu heel gewoon vinden, toen ver buiten hun bereik waren. En als ze er al iets van mee kregen, maakte het hen super gelukkig, zoals dat halve ei……

Kortom het verhaal van een kind dat al veel meemaakte toen hij tussen de 3 en 6 jaar oud was. Heftige ervaringen kunnen ook kleine kinderen zich herinneren!!

Graag nodigen wij u uit op maandag 20 maart om 14:00 uur in De Eenhoorn. Entree en 2x koffie/thee  € 1,50

De Werkgroep