Met hond en hondenkar terug in de historie

op woensdag, 06 januari 2016. Posted in Ouderen

Op maandagmiddag 18 januari 2016 om 14.00 uur

Hondekar

Op maandagmiddag 18 januari 2016 om 14.00 uur houdt Bert Willemen uit Rijen een presentatie/lezing over de hond en de hondenkar.

Tot ver in de jaren twintig van de 20e eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor, onder of achter de kar liet de mens de hond voor hem werken. Allerlei lasten en vrachten werden per hondenkar vervoerd. Hondenkarren waren populair bij o.a. bakkers, boeren, groenteboeren, kruideniers, looiers, marskramers, melkventers, petroleumventers, schoenhandelaren, slagers en visventers. Maar ook door de Nederlandse posterijen en het leger werden trekhonden ingezet. Officieel werd bij de PTT de hondenkar in 1912 ingevoerd, maar in 1850 werden al honden gebruikt voor het vervoer van allerlei vrachten voor ‘tante POS’. En eind 19e/begin 20e eeuw werd de hond bij diverse onderdelen in het leger ingezet als koerier, bevoorrader, trekdier en verkenner.

Bert Willemen heeft als onderzoeker naar de geschiedenis van hond en hondenkar in de loop van de jaren veel kennis vergaard over dit verdwenen transportmiddel. Aan de hand van unieke, historische beelden vertelt hij over het gebruik ervan in de periode tussen 1850 en 1962; in elk geval ingrediënten genoeg voor een boeiend verhaal met fraaie plaatjes!! Door middel van een speciale aangepaste PowerPoint presentatie wordt ook geprobeerd de plaatselijke historie rond dit verdwenen transportmiddel ook weer te laten herleven.

Website Bert Willemen: www.hondmethondenkar.nl

De presentatie/lezing wordt gehouden in het Dienstencentrum ‘De Eenhoorn’, Theresiastraat 23 in Diessen en begint om 14.00 uur. Entree, incl.2x koffie/thee: € 1,50 p.p.

Wij zien u graag op maandagmiddag 18 januari 2016 aanstaande.

Werkgroep van de 'K.B.O. afdeling Diessen'