Beeld van het oostelijk gedeelte van Diessen begin jaren ‘50 vanuit de kerktoren

op dinsdag, 26 februari 2019. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 1054

FR_1054_-_Diessen__in_oostelijke_richting_vanuit_de_kerktoren_ca._1952_5017-02_M

Bijgaande foto maakte Gust de Vries begin vijftiger jaren van de vorige eeuw vanuit de kerktoren in oostelijke richting. Midden op de foto zien we de pastorie, Heuvelstraat 1, en de pastorietuin. Helemaal rechts nog een glimp van het Theresiagesticht ofwel het zustersklooster (gesloopt in 1986). Als het een kleurenfoto was geweest, zou de rest vrijwel allemaal groen zijn geweest. Heel anders dan nu. Op de voorgrond zien we de langgerekte achtertuinen van de huizen aan de Kerkstraat. Nu zijn hier de parkeerplaats en het appartementencomplex Hart voor Diessen met het Medisch Centrum. Rechts naast het pastoorspaadje is nu de recent verbouwde Eenhoorn. Net achter de pastoriemuur zien we op de foto een boerderij met rieten dak waar de familie Van Nieuwkuijk woonde. Rechts daarnaast staat een schuur, waar vanaf 1987 de HAT-woningen en de sporthal Hercules zich bevinden. Van 1953 tot 1986 heeft daar ook nog de Willibrordusschool (aanvankelijk jongens-, later kleuterschool) gestaan.

Het zandpad dat van rechtsmidden schuin naar boven loopt, is de huidige Rijtseweg. Alleen de boerderij rechtsboven van de familie Van Gestel staat er nog maar. Nu is de hele Rijtseweg volgebouwd. De Docfastraat was toen ook nog een karrenspoor. Vanaf de bocht Heuvelstraat-Molenstraat (bij de pastorie) loopt een zandpad naar linksboven in de richting van ’t Laar. Vanaf 1959 kwam hier, iets naar rechts, de Van der Lindenstraat. Halverwege is een knik naar rechts. Dat is het huidige Plassepedje, dat op de parallelweg aan de Julianastraat uitkwam. Van 1956 tot 1966 was rechts langs dit paadje het voetbalterrein van RKDSV. Nu is hier het industriebinnenterrein Rijtseweg-Docfastraat. Links van het paadje is nu de grote parkeerplaats bij de supermarkt en de garage. Begin ’50-er jaren zag Diessen er compleet anders uit dan nu, bijna zeventig jaar later.

Veel meer oude foto’s treft u op onze website www.fotostichtingdiessen.nl. Onlangs heeft Patricia Aerts in de Gildezaal in Hercules een groot aantal zwart wit foto’s uit de collectie van de Fotostichting uitvergroot als behang op de muur geplaatst. Al veel discussies heeft dit opgeleverd. Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl , via facebook of via telefoonnummer 504 2413.

Fotostichting Diessen