Burgemeester Palmen geeft startsein voor actie ‘Tegel eruit, plant erin’

op woensdag, 13 juni 2018. Posted in Gemeente

Persbericht | 11 juni 2018

180611_Tegel_eruit_plant_erin_M
Burgemeester Palmen geeft startsein voor actie ‘Tegel eruit, plant erin’ De gemeente Hilvarenbeek wil samen met inwoners werken aan een klimaatbestendig Hilvarenbeek. De gemeente organiseert daarom de komende tijd een aantal acties. Op zaterdag 23 juni is de eerste actie. Dat is een inruilactie waarbij iedereen in ruil voor een tuintegel een tuinplant krijgt. Burgemeester Palmen gaf vandaag als eerste zelf het goede voorbeeld en verruilde in eigen tuin een tegel voor een plant.Burgemeester Palmen geeft startsein voor actie ‘Tegel eruit, plant erin’. De gemeente Hilvarenbeek wil samen met inwoners werken aan een klimaatbestendig Hilvarenbeek. De gemeente organiseert daarom de komende tijd een aantal acties. Op zaterdag 23 juni is de eerste actie. Dat is een inruilactie waarbij iedereen in ruil voor een tuintegel een tuinplant krijgt. Burgemeester Palmen gaf vandaag als eerste zelf het goede voorbeeld en verruilde in eigen tuin een tegel voor een plant.
 
Burgemeester Palmen:
‘De laatste tijd is de trend om onze tuinen te verharden. Door al die verharding wordt veel regenwater via het riool afgevoerd. Met alle gevolgen van dien. Bij hevige regenbuien kan het riool het niet aan komen straten blank te staan. Door net als ik een stukje tuinverharding te vervangen door groen, kan het regenwater de grond in. Op die manier zijn we beter voorbereid op hevige regenbuien. Bovendien houdt groen de tuin koeler op hete zomerse dagen. Daarom nodig ik u graag uit om mijn voorbeeld te volgen en tuintegels in te ruilen voor een prachtige plant.’
 
Actiedag op zaterdag 23 juni
De gemeente nodigt alle inwoners uit om één tuintegel of twee klinkers in te leveren. In ruil daarvoor ontvangen ze een plant. Per adres deelt de gemeente maximaal drie planten uit. Inwoners kunnen kiezen uit lavendel, kamperfoelie of een vlinderstruik. De actiedag is op de gemeentewerf aan de Bukkumweg in Hilvarenbeek en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. Het B-team Hilvarenbeek is aanwezig om uitleg te geven.
 
Maquette ‘De versteende tuin’ in het gemeentehuis
De komende weken staat in de publiekshal van het gemeentehuis de maquette ‘De versteende tuin’. Deze maquette - beschikbaar gesteld door Waterschap De Dommel – laat zien wat inwoners kunnen doen om een versteende tuin te veranderen in een levende tuin als oplossing voor onder andere wateroverlast, hitte en droogte.