Deusone gaat op bezoek bij gilde Sint Sebastiaan

op maandag, 05 november 2018. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 1046

FR_1046_-_Deusone_gaat_op_bezoek_bij_Gilde_St__Sebastiaan_16_juni_1985_M

Onderstaande foto toont de redactie van het Diessense dorpsblad Deusone op 15 juni 1985 bij een ludieke actie. Verkleed als gildebroeders en –zusters bezochten de redactieleden als gilde St. Deusone het gilde Sint Sebastiaan, dat hen had uitgenodigd en uitgedaagd om bij de schietpalen op de Gildeweide ‘op de wip’ te komen schieten. Dat viel nog best tegen. De eindstand van de ongelijke wedstrijd was 6 – 85. Het Deusonegilde had wel verzachtende omstandigheden: zo liet men hen schieten met bogen zonder hulpmiddelen, terwijl de Sebastiaan gildebroeders bogen hadden met stabilisators, ‘richtingaanwijzers’ en verklikkers. “Met zo’n boog hoef je alleen de pijl erop te zetten, te spannen en los te laten. Het corrigeren doet de boog. Is dat easy of is dat makkelijk?” zo schreef de redacteur later in het Deusoneverslag, getiteld ‘Deusone schiet tekort’. 

Op de foto v.l.n.r. Ad van Doormaal – Wil Vennix (kersvers redactielid) – hoofdredacteur Pieter Denissen – Dora v.d. Sande – Jan v.d. Sande – Martien v.d. Wiel – Toos Soetens; op de voorgrond Cas en Hans Denissen, zoontjes van  Pieter.

Het blad Deusone werd opgericht in 1969, dus komend jaar 50 jaar geleden. De geschiedenis van het blad is bij deze mijlpaal daarom onderwerp van een hoofdstuk in de binnenkort te verschijnen editie van ‘Hers en geens dur Diessen’ deel 26. Wil Vennix, zelf oud-redactielid en ook afgebeeld op de foto, grasduint hierin in ’Stilstaan bij 50 jaar Deusone’ door de historie aan de hand van opvallende gebeurtenissen, anekdotes, foto’s en herinneringen van oud-redactieleden. Andere onderwerpen die in Hers en geens 26 aan de orde komen, zijn: Hercules 50 jaar door Ad van Doormaal, Sneeuwpop door Sjak Janssen, foto’s van het Diessense Broek door drie Diessense fotografen en een onlangs ontdekt manuscript uit 1877 van een Diessenaar, beschreven door Ton de Jong. Op zondag 18 november a.s. vindt vanaf 13.00 uur de presentatie van deel 26 plaats in Hercules te Diessen. Belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl, via facebook of via telefoonnummer 504 2413.     

Fotostichting Diessen