Digifocus - Beveilig je tablet en intelligente telefoon

op maandag, 17 december 2012. Posted in Digifocus

Door Gerard van Nunen

De waarde van je tablet of je intelligente telefoon (smartphone), is aanzienlijk; meestal honderden euro's. Voor het dievengilde is het dus interessant om te proberen onrechtmatig aan zo'n apparaat te komen om het vervolgens door te verkopen. Je bent dan niet alleen de tablet of telefoon kwijt, maar ook alle gegevens die erop staan. We spreken hieronder van een telefoon of tablet met externe communicatiemogelijkheden via de netwerken van mobiele aanbieders en geven aan welke maatregelen je kunt nemen.

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om je tablet of telefoon te beveiligen.Om de informatie op je telefoon of tablet niet te verliezen zorg je voor een regelmatige back-up, ofwel op je eigen PC, dan wel ergens op internet (Dropbox, enz.). Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk kans loopt dat je toestel gestolen wordt. Dat doe je door het bij je te houden, maar ook door het niet opzichtig te gebruiken op minder veilige plaatsen en tijdstippen. Toch kan het voorkomen dat je het apparaat kwijt raakt of nog erger dat je het onder dwang moet afstaan. Je kunt echter vooraf het IMEI nummer noteren, wat het opsporen gemakkelijker maakt. Ook is er speciale software, die je kunt gebruiken ofwel vooraf, dan wel nadat je je toestel bent kwijtgeraakt.

Het IMEI nummer

IMEI staat voor International Mobile Equipment Identification (Internationale Unieke Apparatuur Identificatie). Het IMEI is een 15-cijferige serienummer, dat is toegekend aan een toestel voor identificatiedoeleinden. Het hoort dus bij het toestel en heeft geen relatie tot de SIM-kaart die in het toestel zit. Je kunt het IMEI opvragen door de karakters *#06# in te toetsen op je telefoon; dan verschijn het nummer op het scherm. Vaak vind je het ook op de sticker onder de batterij. Schrijf het nummer ergens op en bewaar het. Tot begin 2010 hield de politie een database van gestolen IMEI's bij om zo'n toestel met een SMS bombardement te bestoken. Daarna is via een particulier initiatief de website www.telefooncheck.nu gelanceerd. Daar kun je melden, door het invoeren van je IMEI, dat je telefoon is gestolen. Ook kun je, als je een gebruikte telefoon wilt kopen, via die site nagaan of die mogelijk gestolen is. Verder kun je er een door jou gevonden telefoon registreren, zodat de rechtmatige eigenaar deze kan terugkrijgen. Wordt je telefoon gestolen of is hij verdwenen onderneem dan de volgende drie stappen:

  1. Laat je SIM- kaart blokkeren door je mobiele aanbieder, anders kun je op hoge kosten gejaagd worden
  2. Doe aangifte bij de politie van het land waar de telefoon gestolen of verdwenen is
  3. Voeg de IMEI van je toestel toe aan het Telefooncheck register; dat is gratis

De site www.telefooncheck.nu geeft onder het tablad "Telefoon gestolen" de nodige details.

Een nieuw IMEI registratie- en blokkeersysteem

Onlangs heeft de overheid besloten om een nieuwe IMEI registratie- en blokkeersysteem te realiseren. De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Veiligheid en Justitie (V&J) zijn met de mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile in gesprek om vanaf 2013 gestolen mobiele telefoons te verhinderen verbindingen via hun netwerken op te zetten. Er werd jaren geleden al over gesproken, maar de aanbieders moeten ook nu nog over de streep worden getrokken. Het systeem zal worden gebruikt door alle mobiele aanbieders om de IMEI-gegevens van gestolen of kwijt geraakte telefoons te registreren, waarna met het betreffende toestel op geen enkel Nederlands mobiel netwerk meer gebruikt kan worden. Het plaatsen van een andere SIM werkt dus niet. Het stelen van een telefoon heeft dan geen zin meer, want je raakt die aan niemand meer kwijt. In sommige ons omringende landen, bijvoorbeeld in België en Engeland, zijn dergelijke systemen al in gebruik. Dat heeft in die landen geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal gestolen telefoons en het aantal slachtoffers van deze vorm van criminaliteit. Er bestaat ook een overkoepelend Europees systeem in Ierland, waardoor gestolen telefoons ook niet meer in andere landen te gebruiken zijn. In Nederland zou het al beschikbare informatie uitwisselingssysteem voor nummerbehoud, met de noodzakelijke uitbreidingen, kunnen worden gebruikt om de IMEI-gegevens tussen de aanbieders uit te wisselen.

Extra mogelijkheden voor intelligente toestellen

Mogelijk herinner je nog wel het bericht in de pers van een paar maanden geleden dat een student uit Eindhoven de politie vrij nauwkeurig kon aangeven waar zijn gestolen iPad zich bevond en ook nog foto's van de dief en de woonruimte kon aanleveren. Daarmee greep de politie de dief snel in de kraag. Dergelijke software voor intelligente telefoons en tablets (iPhone, iPAD en Android apparaten) is zowel gratis als betaald beschikbaar. Er zijn verschillende typen beveiligingssoftware; ga eerst wel na wat de functionaliteit is. We laten enkele mogelijkheden de revue passeren:
Wachtwoorden. Wachtwoorden op het toestel kun je beheren via de gratis apps Password Keeper voor Android en iOS en de apps BlackBerry en Keepass voor Android

Backup apps. Het is aan te raden regelmatig een backup te maken van je apps en je gegevens. Veel fabrikanten leveren daarvoor gratis programma's, zoals iTunes en BlackBerry Media sync. Een andere optie is Backup Everything voor Android.
Terugvinden van je toestel. Voor de verschillende besturingssystemen zijn er gratis zoek-apps beschikbaar. Voorbeelden zijn Find my iPhone voor IOS, Avast Mobile Security, Where's My Droid, Anti Droid Theft, Kaspersky Mobile Security Light en Samsung Dive voor Android. Daarmee kun je op afstand je toestel opsporen als je het kwijt bent. Zo kun je een toon laten afspelen, het toestel vergrendelen en/of de informatie op het apparaat volledig wissen. Ook met het gratis open source app Prey voor Android vind je je gestolen telefoon of tablet terug. Zie voor details http://prey.nl.softonic.com/android

Datapolice. Met deze app, geschikt voor voor Android en BlackBerry, kun je het toestel opsporen per sms en krijg je een melding als je SIM-kaart wordt gewisseld, met de actuele locatie en het nieuwe telefoonnummer. Deze app kan ook via je toestel foto's maken en je laten meeluisteren. Deze app kost 18 euro per jaar.

Plan B. Deze app voor Android kun je nog vanaf afstand op je toestel installeren, nadat je het bent kwijtgeraakt. Natuurlijk moet het toestel wel aan staan. Om de app te installeren log je in met de Google-gebruikersnaam waarmee je Android telefoon is geregistreerd. Je ontvangt dan per mail gedurende tien minuten de locatie van je toestel.

Vodafone Mobile Protect. Met deze app kun je op afstand je persoonlijke gegevens van je toestel wissen. Laadt de gratis app en registreer je gegevens. Als je je telefoon kwijt bent, kun je via My Vodafone je persoonlijke gegevens wissen of je telefoon vergrendelen. Deze oplossing is alleen beschikbaar voor Vodafone abonnees.

Door

Gerard van Nunen