Digifocus - Diverse digitale zaken

op woensdag, 06 februari 2013. Posted in Digifocus

Door Gerard van Nunen

Deze keer een korte uitgave van Digifocus met enkele interessante en nuttige wetenswaardigheden. We beginnen met een stukje uitbreiding op het vorige artikel over de snelheid van internet bij je thuis.

De snelheid van je internet toegang

Vorige keer beschreven we de beperkingen van de internetsnelheid en hoe je die snelheid eventueel kunt verhogen. Een van de beperkingen kan zijn de snelheid tussen je eigen modem en het modem in de dichtstbijzijnde centrale van je ADSL aanbieder (KPN, enz.) of je kabelmaatschappij (Ziggo, enz.). Om te controleren of die snelheid in de buurt komt van wat in de overeenkomst is afgesproken maak je het best gebruik van het gratis programmaatje Nuria. Nuria test de snelheid in beide richtingen, van je eigen PC naar internet en van internet naar je eigen PC toe. Het is ook bruikbaar voor het testen van de snelheden van je mobiele apparaten. Je geeft zelf aan welk abonnement je hebt en NURI doet de test. Als de test is beëindigt krijg je te zien hoe snel je verbinding is en hoe snel hetzelfde soort verbindingen in het algemeen zijn. Is je snelheid zo'n 70% van de maximale waarde dan is dat in orde. Kom je duidelijk lager uit, dan is dat zeker een reden om contact op te nemen met je internet aanbieder om te vragen of men er iets aan kan doen. Soms zal dat leiden tot het aanpassen van het modem in de centrale. Het kan zijn dat je ook nog een nieuw modem krijgt om thuis te installeren. Op de site www.nuria.nl vind je alle nodige informatie. Nuria is gratis te gebruiken. Lees in elk geval eerst onder het kopje Support, de FAQ (Frequently Asked Questions = meestgestelde vragen), zodat je op de hoogte bent van de details.

De 4k TV van Sony

Sony heeft onlang een zogenaamde 4k TV aangekondigd. Een dergelijke TV heeft een aantal beeldpunten dat vier keer zo groot als de huidige HD TVs. Dat wil zeggen dat je nog veel meer details kunt zien als op een HDTV. Natuurlijk moet die informatie ergens vandaan komen. Een Japanse zender heeft aangekondigd te starten met 4K uitzendingen in 2014. In Europa zal het nog wel een tijdje duren voordat een dergelijke overschakeling plaatsvindt; de overschakeling naar HDTV is nauwelijks voltooid.

Android en IOS

We kennen inmiddels wel de tablet van Apple, genaamd iPAD, en de tablets van andere merken. De iPAd is gebaseerd op het Apple eigen besturingssysteem IOS. De Android tablets van bijvoorbeeld Samsung, ASUS en diverse andere merken zijn gebaseerd op het Android besturingssysteem. Daarnaast is er de Apple iPhone eveneens gebaseerd op IOS en de Android telefoons van andere leveranciers gebaseerd op Android. Apple is in het verleden erg succesvol geweest met de iPhones en iPads, maar daarin lijkt verandering te komen. De andere fabrikanten, met hun op Android gebaseerd besturingssysteem, zijn aan een duidelijke opmars bezig en scoren de laatste tijd beter als Apple. Dat is duidelijk te merken bij de jeugd vaker hun keuze op een Android systeem laat vallen. Daarbij hebben ze de keuze tussen verschillende fabrikanten, uitvoeringen en prijzen. Apple is vrij duur met zijn toestellen, terwijl bij de (Nederlandse) garantievoorwaarden vraagsteken gesteld kunnen worden.

Door

Gerard van Nunen