Digifocus - Intelligente TV toestellen

op donderdag, 21 februari 2013. Posted in Digifocus

Door Gerard van Nunen

Android TV stick 3

TV toestellen en computers zijn in de loop van de tijd steeds naar elkaar toegegroeid. Zo kun je DVD of Blu Ray films weergeven op beide en bieden de nieuwere TV toestellen internettoegang, zij het met behoorlijk wat beperkingen. Wil je volledige internettoegang via je TV dan is dat ook mogelijk. We beschrijven in het kort de stand van zaken en de mogelijkheden.

De TV- en de PC-wereld komen steeds dichter bij elkaar. In het spraakgebruik wordt gezegd dat je voor de TV zit en dat je achter de computer zit en daar zit waarheid in. De TV wordt gebruikt om met een beperkt aantal commando's, voornamelijk via de afstandbediening, te kiezen wat je wilt zien om daarna langere tijd een uitzending of film (rechtstreeks of opgenomen) te bekijken. De computer wordt veel interactiever gebruikt; vaak heb je voortdurend via een toetsenbord en muisinteractie met de computer. Het afspelen van en kijken naar volledige uitzendingen via de computer is niet erg handig vanwege de plaats van de computer in huis en de beperkte grootte van het beeldscherm.

Smart TV's

Smart (intelligente of slimme) TV's bieden uiteraard de standaard functies, zoals het bekijken van TV-uitzendingen en afhankelijk van je abonnement en je decoder het bekijken van video's (films)op aanvraag (Video on Demand). Daarenboven zijn die uitgerust met extra functies die je ook op een computer vindt. Op de huidige smart TV's vind je vooral extra functies zoals toegang tot nieuws, spelletjes, muziek, sociale netwerken en skype. Nieuws, zowel lokaal als internationaal, vind je op de meeste smart TV's. Het aantal spelletjes evenals muziekdiensten is nog vrij beperkt. Sociale netwerken (Twitter, Facebook LinkedIn) zijn goed vertegenwoordigd.

De meeste TV fabrikanten leveren smart-TV's; hierbij een niet uitputtende lijst:

  • Philips Smart TV
  • Panasonic Viera Connect
  • Sony Entertainment Network
  • Samsung Smart TV
  • Loewe Medianet en VideoNet
  • LG Smart TV

De beschikbare functies hangen af van de fabrikant en het model en type TV en die functionaliteit neemt toe in de loop van de tijd. De sites van de fabrikanten geven de nodige informatie.

Maak je eigen smart TV

Misschien heb je nog een TV van voor het smart TV tijdperk of vind je dat je huidige smart-TV nog teveel beperkingen heeft. Er zijn dan een paar oplossingen om je eigen smart TV te maken. Een recente Blu Ray speler of een mediaspeler biedt vaak wel enige internetfunctionaliteit, maar heeft toch zijn beperkingen. Wil je wat meer, gebruik dan een afzonderlijke laptop of een klein formaat desktop-PC met bij voorkeur een HDMI uitgang, die je aansluit op je TV scherm. Een desktop-PC heeft de voorkeur vanwege de uitbreidbaarheid met extra componenten. Als de computer vaak aan staat is het aan te raden een computer te kiezen met een beperkt verbruik. Uiteraard heb je in de buurt van je TV ook een netwerkaansluiting nodig; bij voorkeur is dat een bekabelde aansluiting.
Op de computer installeer je bijvoorbeeld Windows 7 inclusief Internet Explorer of Google Chrome als browser en eventueel aanvullende software. Op die manier heb je alle computer- en internetfuncties op je TV-scherm beschikbaar. Zo kun je de verschillende "uitzending gemist" sites benaderen en de programma's alsnog bekijken; je kunt via Google zoeken en je webmail bekijken.

Je kunt ook nog een stap verder gaan en van die laptop of desktopcomputer een echt multimedia center maken door er (gratis) media center software zoals Windows Media Center, XBMC of Mediaportal op te installeren. Vooral de eerste twee worden veel gebruikt. Dat laat je toe je collectie foto's, muziekstukken, films en video's erop te installeren en op een gebruikersvriendelijke manier te benaderen, te beluisteren en te bekijken. Wil je verder gaan, dan kun je die PC uitrusten met een eigen HDTV-decoder en kun je HDTV-uitzendingen opnemen om later te bekijken.

Smart TV met Android

Met de opkomst van tablets, gebaseerd op het Android besturingssysteem, komen er nu ook Android mini PC's op de markt. Die zien eruit als een USB-stick die je eenvoudig kunt verbinden met een HDMI-poort van de TV. De verbinding met je lokaal netwerk is draadloos. Uiteraard wordt gebruik gemaakt van Android apps. Van welke Android store je gebruik kunt maken staat soms aangegeven (Google Play Store), soms ook niet. We hebben geen ervaring met Android op een groot TV-scherm; het is in feite ontwikkeld voor tablets.

Op diverse sites worden dergelijke USB mini PC's aangeboden. Conrad levert de Point of View Android 4.1 Mini-PC voor TV inclusief toetsenbord en kabels voor 109 euro. Meer details op http://www.conrad.nl/ce/nl/product/323878/Point-of-View-Android-41-mini-PC-HDMI-stick. Bij STASTV kost een volledig set (Smartvappstick = STAS), inclusief afstandsbediening, maar zonder toetsenbord, ongeveer 80 euro. Meer details op: http://www.smarttvappstick.com/index.php?option=com_hikashop&view=product&layout=listing&Itemid=379. Ook op de site http://www.android-warehouse.com/nl/android-tv-sticks-mini-pcs/ en op http://androidstick.nl/category/kopen/ vindt je diverse Android USB sticks.

De bediening

Bij een TV hoort een afstandsbediening en die heeft maar beperkte mogelijkheden voor het maken van ingewikkelde keuzes en vooral voor het invoeren van teksten. De fabrikanten van smart TV's zoeken naar allerlei oplossingen om de interactie met je TV zo eenvoudig mogelijk te maken. Het onderzoek richt zich onder andere op het gebruik van spraakherkenningstechnologie (wordt o.a. al geleverd door LG), handbewegingen en afstandbedieningen waarmee je een cursor op het scherm kunt besturen, zoals je een muis bij je computer gebruikt. Ook wordt voor afstandsbediening al gebruik gemaakt van apps op intelligente telefoons en tablets.

Gebruik je een eigen computer als mediacenter dan kun je een draadloos toetsenbord met muispad aanschaffen en daarmee tekst ingeven en de cursor besturen. Dergelijk toetsenborden worden o.a. geleverd door Logitech en Trust voor 30 tot 60 euro. Bij de Android-USB-stick oplossingen wordt vaak een toetsenbord meegeleverd, dan wel kun je het apart bestellen.

Door

Gerard van Nunen