Fanfare St. Willibrordus in de Kerkstraat t.g.v. de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948.

op maandag, 25 november 2013. Posted in Fotorubriek

Fotorubriek nr. 917

FR_917_-_Fanfare_St._Willibrordus_bij_troonsbestijging_Juliana_48_S0322

Bijgaande foto toont fanfare St. Willibrordus in de Kerkstraat t.g.v. de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948. Voorop vaandeldrager Fons van Gijsel, daarachter het bestuur met van links naar rechts Sjef Heuvelmans, voorzitter Frans van der Meer en Jac van Riel. Iets verder naar achter herkennen we rechts met rom nog Driekske Bie (Vingerhoets). De foto komt uit de collectie van Harrie Sevens (S0322), die de Fotostichting in beheer heeft.

Deze foto staat ook in Hers en geens dur Diessen deel 21, dat zondag 17 november j.l. is gepresenteerd in Hercules. De foto maakt deel uit van het hoofdstuk ‘De voormalige cultus van St. Willibrordus in Diessen’ door Jan van Helvoirt. Hierin beschrijft Jan alles wat in Diessen nog herinnert aan Willibrordus. En dat is nogal wat: de Willibrordusstraat, de Willibrorduskerk, de Willibrordusschool enz. De monnik Willibrordus zou volgens de overlevering ook hier in Diessen hebben gepredikt. Jan van Helvoirt trekt dit echter in twijfel. Volgens hem is hij nooit in deze contreien geweest, maar in het jaar 690 vanuit Engeland op de kust van Normandië aan land gekomen en niet bij Katwijk zoals onze vaderlandse geschiedenisboekjes ons leerden. De verering van de heilige sinds de zestiende eeuw in Diessen is volgens Jan niet gestoeld op enig historisch feit. De norbertijnen van de abdij van Tongerlo hebben het geloof in Diessen gebracht, zo zegt de schrijver. Daarom is hij zo blij met de nieuwe naam voor de parochie: Norbertus.

Bent u benieuwd geworden? Lees dan Jan’s verhaal in de nieuwe Hers en geens dur Diessen deel 21. Het is voor € 8,50 te koop bij de Emté.

Ook alle andere Hers en geens deeltjes zijn nog te koop; die liggen bij de Texacopomp.

Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl of via telefoonnummer 504 2413.

Fotostichting Diessen