Fotoboek ‘Foktoom’: Succesvol debuut Sander Hoosemans

op zaterdag, 30 november 2019. Posted in Kunst & Cultuur

Boekpresentatie ‘Foktoom’

291119_foktoom_01a_Middel

DIESSEN - Onder grote belangstelling overhandigde fotograaf en oud-Diessenaar Sander Hoosemans vrijdag 29 november 2019 het eerste exemplaar van zijn fotoboek ‘Foktoom’ aan de hoofdpersonages uit het boek; Jozef en Annie Vingerhoets uit Baarschot. Het echtpaar wint al sinds 1984 nationale én internationale prijzen met hun sierkippen. Het boek is vanaf nu te koop.

De Tilburgse fotograaf beleefde een succesvol debuut. Van de 120 aanwezigen ontving hij louter lovende reacties over het boek en de meesten gingen dan ook met een getekend exemplaar naar huis. Sander: “We werden enigszins verrast door de enorme belangstelling voor de boekpresentatie. Maar het is natuurlijk mooi dat mijn werk gezien en gewaardeerd wordt. Desalniettemin maakten Jozef en Annie het voor mij mogelijk om deze mooie beelden te maken. ‘Foktoom’ biedt een uniek kijkje in de authentieke en eigenzinnige werk- en levenswijze van Jozef en Annie. Daarbij liet ik bewust veel ruimte voor de persoonlijke kant. Hun werk vraagt veel kennis, tijd, energie en kent successen en tegenslagen. Dat maakt het zo bijzonder en uniek, maar ook kwetsbaar voor de toekomst. De beelden zijn een weerspiegeling van Jozef en Annie. Ze stralen eenvoud uit, maar bovenal trots en passie voor perfectie.”

Dicht op de huid, zonder regie

Voorafgaand aan de overhandiging van het eerste exemplaar hield Cor Swijgers, voormalig huisarts in Diessen en goede bekende van Jozef en Annie, een vraaggesprek met hen en Sander. Hierin kwam natuurlijk de enorme toewijding voor de kippen - en af en toe een vishengel uitgooien - aan bod. Het echtpaar is een gouden duo dat vol passie te werk gaat, met eigenhandig opgedane kennis en gedreven door de schoonheid van de kippen. Sander Hoosemans studeerde begin 2019 af aan de Fotovakschool Nederland. Voor zijn afstudeeropdracht volgde hij Jozef en Annie zeven maanden lang met zijn fotocamera. “Elke week ging ik op ‘visite’ voor een bak koffie en een koekje, een praatje en een rondje door de stallen, terwijl ik de vorderingen fotografeerde. Dicht op de huid, zonder regie. Dat was het idee voor mijn afstudeeropdracht”, aldus Sander. “Ik legde het hele proces vast: van eieren ‘sparen’ tot het selecteren van de beste en mooiste kippen voor de eerste tentoonstelling van het seizoen. Tijdens dit proces werd het mij meer en meer duidelijk dat de bijzondere werk-, nee, levenswijze van het echtpaar vastgelegd móest worden.”

Verkoopadressen

Het boek is vanaf nu te koop voor €19,50 bij Heb! in Diessen en Primera Peter Swaanen in Hilvarenbeek. Of stuur een mail naar info@sanderhoosemans.nl.
 

Foktoom Foto-onderschriften

01a:       Sander Hoosemans (links) overhandigt het eerste exemplaar van zijn fotoboek ‘Foktoom’ aan Jozef en Annie Vingerhoets. Foto: Renske Rietrae.

12a:       Cor Swijgers (rechts) in gesprek met Sander Hoosemans (links) en Jozef en Annie Vingerhoets over het fotoboek ‘Foktoom’. Foto: Renske Rietrae.