Frans top-ensemble Quatuor Axone in de Flierefluiter

op donderdag, 04 april 2019. Posted in Kunst & Cultuur

Vrijdagavond 19 april om 20.00 uur

Quatuor_Axone_DSCN0857-3_Custom

Dat een ensemble van wereldniveau ervoor kiest om in de Flierefluiter op te treden, mag opzienbarend genoemd worden. En toch gaat het gebeuren, dankzij Martijne van Dijk, die baritonsaxofoon speelt in het ensemble en die ook woont in Hilvarenbeek.

En wie beter dan Martijne zelf, kan uitleggen hoe het komt dat “haar” saxofoonensemble het de moeite waard vindt om vanuit alle hoeken in Frankrijk af te reizen naar Hilvarenbeek voor een concert in de Flierefluiter.

Martijne over haar band met Hilvarenbeek

“Ik herinner mij een moment dat me altijd bij zal blijven: Ik stapte in augustus 2001 op de Vrijthof uit de bus, en liep door de Koestraat naar de oude muziekschool. Joop Koch had me vlak daarvoor aangenomen als nieuwe saxofoondocent. Ik had hier tijdens mijn studie in Tilburg al de wachtlijstleerlingen lesgegeven, maar ik was na mijn eindexamen vertrokken naar Frankrijk voor nog meer saxofoonstudie. Het zonnetje scheen, vogeltjes floten en ik voelde me thuis. Na jaren zwerven van Best naar Eindhoven naar Tilburg naar Lyon naar Parijs wist ik zeker: hier blijf ik.

Het was geweldig lesgeven op de muziekschool, gave collega’s, toffe directeur, enthousiaste leerlingen. Ik bleef heen en weer reizen tussen Parijs en Hilvarenbeek. Later kwam er een gezin bij en vele andere werkzaamheden, de muziekschool verdween…maar wij zijn in Hilvarenbeek gebleven. Mijn Franse mannen komen hier ook graag om te repeteren trouwens, al was het maar vanwege de broodjes bij ‘le Belge’, zo noemen zij Vrijthof 16. Daarom zijn we extra blij dat we eens een keer een concert kunnen geven hier! We hebben ons best gedaan om een waanzinnig mooi programma samen te stellen.”

Martijne over Quatuor Axone

“Wij leerden elkaar kennen toen we studeerden aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. We zaten in de saxofoonklas van Claude Delangle, een absolute grootheid in ons vak. Voor ons was al snel duidelijk dat we kamermuziek het fijnst vinden om te spelen. Daarom zijn we als kwartet ook nog steeds bij elkaar, we kunnen het niet missen. Niets is fijner dan zo samenspelen! Het vraagt een grote intensiteit, concentratie, plezier in elkaars mooie spel, begrip van de muziek en beheersing van het instrument, en het steeds opnieuw ontdekken van balans, kleuren, beweging en beleving.

We zijn inmiddels over alle windrichtingen verspreid: Aix-en-Provence, Metz, Parijs en Hilvarenbeek. Het kost wat extra moeite om als kwartet te blijven bestaan, maar daarom is repeteren of concerten geven nu ook een nog groter feest.”

Het kwartet speelde op vele festivals in vele zalen, waaronder het concertgebouw Amsterdam, muziekgebouw Eindhoven, zalen in Montenegro, Nigeria en Marokko en natuurlijk in zalen door heel Frankrijk. Prijzen wonnen ze op concoursen in Parijs (Europees concours Musiques d’Ensemble de la FNAPEC), Normandië (Forum Musical de Normandie) en het internationale kamermuziekconcours in Almere.

Martijne over het programma: Franse kleuren.

“Een saxofoonkwartet is een beetje vergelijkbaar met een strijkkwartet of een koor. Vier stemmen van hoog tot laag, van sopraan tot bariton. Daarom leent de muziek voor strijkkwartetten of koren zich vaak goed voor het bewerken tot saxofoonkwartet. Wij vinden dat erg fijn, want zo kunnen we allerlei prachtige muziek uit de hele muziekgeschiedenis spelen. Muziek van Maurice Ravel blaast ons telkens weer van onze stoel. Daarom hebben we voor dit programma zijn muziek gekozen: het strijkkwartet en zijn enige werk voor onbegeleid koor: Trois Chansons. In het strijkkwartet hoor je hoe Ravel het complete palet Franse kleuren gebruikt: het stuk klinkt afwisselend mysterieus, helder, transparant, uitdagend, zoet en fris. De Trois Chansons zijn soms net volksliedjes, soms intens gevoelige troostmuziek. Hij schreef ze na zijn ervaringen als ambulancechauffeur in de Eerste Wereldoorlog.

Bij deze werken van Ravel passen twee originele saxofoonkwartetten heel goed: Andante et Scherzo van Eugène Bozza en Quatuor de Saxophones van Ida Gotkovsky. Vooral het kwartet van Gotkovsky uit 1983 is wat avontuurlijker, het is dan ook het jongste stuk op het programma.”

Wilt u meer weten over Quatuor Axone, kijk en luister dan

Website http://www.quatuoraxone.com/site2/accueil.html

Spotify: https://open.spotify.com/artist/2MUz2ZWq2QHywbEf5SOQxT

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLOzmCss0p2Xd6odcb9kj4VZj-iFc7BDyq

 Link naar informatie over Maurice Ravel, heel leuk, met luistervoorbeelden

http://www.classicstogo.nl/features/componist-maurice-ravel

Het concert is in de Flierefluiter op vrijdagavond 19 april. De entrée is € 10,-. We raden u aan te reserveren. Reserveren kan via de link:

https://www.flierefluiter.nl/agenda-de-flierefluiter-hilvarenbeek/ (ga naar info over dit concert, klik op de plus en ga vervolgens naar de rode drukknop rechtsboven scrollen)