Gemeenten maken geen gebruik van Europese subsidie voor gratis wifi

op donderdag, 06 juni 2019. Posted in Gemeente

Gemeenten maken geen gebruik van Europese subsidie voor gratis wifi

De EU trekt in de periode 2018-2020 een bedrag van 120 miljoen euro uit voor WiFi4EU om zich op die manier in te zetten voor gratis wifi in Europese gemeenten. De WiFi4EU-voucher is goed voor een eenmalige subsidie van € 15.000,- per gemeente. De gemeente Hilvarenbeek en de gemeente Reusel-De Mierden zijn vorig jaar geselecteerd voor deze subsidie. Beide gemeenten, die vanaf de start nauw samenwerken op dit project, hebben nu echter besloten geen gebruik te maken van deze subsidie.

Om de subsidie in te kunnen zetten moeten gemeenten voldoen aan hoge technische eisen. En bij het installeren van wifipunten moet een gemeente rekening houden met de strenge privacy vereisten rond het verwerken en opslaan van gegevens.

Hoge kosten naast subsidie

Daarnaast maken beide gemeenten, buiten de subsidie om, veel kosten om de hotspots voor gratis wifi aan te leggen en te beheren. Op basis van gesprekken met mogelijke leveranciers hebben de gemeenten een grove kostenberekening gemaakt. De structurele extra kosten zijn ongeveer € 10.000,- per jaar voor de duur van minimaal 3 jaar. Hier bovenop komen nog de eenmalige kosten voor het realiseren van de gratis wifiverbinding.

Inschatting behoefte

Naast de extra kosten hebben beide gemeenten ook in overweging genomen dat de meeste inwoners en bezoekers al beschikken over een internetabonnement. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) had in 2018 96,5% van de inwoners van Nederland toegang tot internet en deed 90,3% dit onder andere via de smartphone. Ook zijn er diverse ontwikkelingen rondom mobiele datanetwerken. De behoefte aan gratis wifipunten wordt daarmee steeds minder groot. Dit bleek ook uit gevoerde gesprekken met lokale ondernemers.

Conclusie

Door voorgaande inzichten hebben zowel de gemeente Hilvarenbeek als de gemeente Reusel-De Mierden besloten om te stoppen met dit project en daarmee geen gebruik te maken van deze subsidie. De Europese Commissie wordt hiervan op de hoogte gebracht.