‘Hangbrug’ over de Reusel in de Hertgang

op maandag, 29 december 2014. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 946

FR_946_-_Hangbrug_in_de_Hertgang_met_Gerard_Kuipers_1

Een verdwenen fenomeen vormt deze ‘Hangbrug’ over de Reusel in de Hertgang. De Hertgang is het bosgebied waar je inkomt vanuit Baarschot via de Esbeeksedijk, de Gijselstraat en het Moleneind. Het is ongetwijfeld het mooiste en op het oog meest ongerepte natuurgebied van landgoed De Utrecht. De bossen van de Hertgang en de daardoorheen sterk meanderende Reusel behoorden tot 1996 bij de voormalige gemeente Diessen.  Het moerassige loofbos en de weelderige flora langs de Reusel wekken  de indruk dat het een eeuwenoud  natuurgebied is. Volgens oud-Diessenaar en heemkundige Jan van Helvoirt is dat niet waar. Dit gebied kende al een ontginning vanuit de 14e eeuw of misschien nog eerder. In Hers en geens dur Diessen deel 11 beschrijft Jan in ‘De Hertgang: oud cultuurland tussen Baarschot en Dun’ de geschiedenis van dit natuurgebied.  Middenin dit gebied was vroeger een mooie brug, de Hangbrug. Deze verdween begin jaren ’70 toen een nieuwe stroom aan de oostkant van de Reusel werd gegraven. In 1969 schreef journalist Pierre van Beek in het Nieuwsblad van het Zuiden over deze brug: “het nog geen meter brede, houten bruggetje is opgehangen in gedraaide ijzerdraden en wiebelt zacht heen en weer als ge er over loopt naar de hoger gelegen bossen, vanwaar een landweggetje u naar Diessen voert.”

Op bijgaande foto van omstreeks 1940 staat vermoedelijk Gerard Kuijpers uit Esbeek. Hij sneuvelde in 1947 op 21-jarige leeftijd als soldaat in het voormalige Nederlands Indië. In Esbeek is een pad naar hem genoemd, het Gerard Kuijperspad, dat langs de voormalige pastorie loopt. (Foto beschikbaar gesteld door Jan van Helvoirt, Esbeek).

Veel meer oude foto’s treft u op onze website www.fotostichtingdiessen.nl. Ook in de Hers en geens dur Diessen-boekjes deel 1 tot en met 22 staan veel oude foto’s en tientallen verhalen over de geschiedenis van Diessen, Haghorst en Baarschot. Tot en met 31 december is het laatst verschenen boekje, deel 22, nog bij de Emté voor € 8,50 verkrijgbaar. De oudere deeltjes zijn voor dezelfde prijs nog te koop bij boekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek of via het bestelformulier op onze website. Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl of via telefoonnummer 5042413. Fotostichting Diessen wenst bij deze al haar lezers een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2015.                                                                                                             Fotostichting Diessen