Herdenking der gevallenen 2015

op maandag, 04 mei 2015. Posted in Redactioneel

Door Gerard van Nunen

Dodenherdenking_2015_30

De herdenking begon met een stille tocht vanaf Hercules naar het Monument voor de Gevallenen aan de Kerksingel. Voorafgegaan door de harmonie St. Willibrordus, trokken beide Gilden, het Diessens Mannenkoor en een aantal belangstellenden naar het monument . Daar aangekomen sprak Jan Schilders van Diosna een welkomstwoord uit en coördineerde hij de verschillende stappen van de herdenking.

Burgemeester Palmen, aanwezig met zijn hele gezin, sprak een herdenkingsrede uit. Door vier leerlingen van de basisschool, Janna, Merel, Myrthe en Nina, werden gedichten voorgelezen en werd burgemeester Palmen geassisteerd bij het halfstok hijsen van de vlag.

We werden eraan herinnert dat de herdenking niet alleen gold voor de gevallenen in de tweede wereldoorlog, waarvan we de zeventigste verjaardag herdachten, maar ook de gevallenen in andere oorlogen en missies, inclusies degenen die omgekomen zijn bij het neerstorten van de vlucht MH17 in 2014.

Nadat burgemeester Palmen, geassisteerd door een van de leerlingen, de krans bij het monument had neergelegd, kregen de andere leerlingen de kans om daar een waaier van zonnebloemen aan toe te voegen.

Rond de klok van acht uur werden de twee minuten stilte in acht genomen.

Tijden de herdenking zong het Diessens Mannenkoor enkele toepasselijke liederen en de Harmonie St. Willibrordus speelde de last post, het Wilhelmus en een ander toepasselijk stuk.