‘HERS EN GEENS DUR DIESSEN’ deel 26 komt eraan!

op woensdag, 31 oktober 2018. Posted in Kunst & Cultuur

Op zondag 18 november

Sneeuwpop_23_M

Op zondag 18 november a.s. wordt deel 26 van ‘Hers en geens dur Diessen’ officieel gepresenteerd. De presentatie vindt plaats tijdens een bijeenkomst in Ontmoetingscentrum Hercules. Ontvangst vanaf 13.00 uur, aanvang programma 13.15 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

De presentatie zal muzikaal worden opgeluisterd door ‘Ralph & Friends’. Wil Vennix, bestuurslid van de Fotostichting en redacteur van Hers en geens dur Diessen, zal onder het motto ‘Wist u dat (nog)???’ terugblikken op vijftig jaar Deusone. Daarna zal het eerste exemplaar van deel 26 worden aangeboden.

Voor het eerst bestaat de redactie van Hers en geens dur Diessen uit drie personen: Ad van Korven was al jaren onmisbaar als degene die de opmaak van het boekje op professionele wijze verzorgt, vanaf deel 26 maakt hij ook formeel deel uit van de redactie, samen met Ad van Doormaal en Wil Vennix. Deel 26 heeft net als de vorige edities een zeer gevarieerde inhoud. De lezer wordt wederom meegenomen op een ontdekkingstocht ‘hers en geens’ door ons dorp:

  • Sneeuwpop, een smaakvol Kerstmenu; opkomst en teloorgang van het CDA: mede-oprichter en jarenlang bestuurslid Sjak Janssen blikt terug op het roemruchte Diessense muziekfestival Kerstvolluk, later omgedoopt in Sneeuwpop. Manege Taxandria fungeerde dertien jaar lang met Kerstmis als populair poppodium en trok duizenden bezoekers. Sjak beschrijft de hoogte- en dieptepunten van het festival door de jaren heen.
  • ’t Broek door de lens van drie fotografen: ‘t Diessens Broek was altijd al een belangrijk weidevogelgebied. Sinds 2010 is het teruggegeven aan de natuur. De fosfaatrijke grond is afgegraven en de Reusel meandert weer. Behalve voor planten en dieren is het ook een eldorado voor natuur- en landschapsfotografen. Drie van hen, Piet van Abeelen, Henk van Tilburg en Siem Zwaard, gunnen ons een blik door hun lenzen.
  • Stilstaan bij 50 jaar Deusone: Volgend jaar is het een halve eeuw geleden dat Deusone werd opgericht. De eerste 25 à 30 jaar van zijn bestaan vervulde het blad een cruciale rol binnen de Diessense gemeenschap. Het was een podium waar alles wat in Baarschot, Haghorst en Diessen gebeurde, aan de orde kwam. Wil Vennix grasduint door de historie van Deusone aan de hand van opvallende gebeurtenissen, anekdotes, foto’s en herinneringen van oud-redactieleden.
  • Vijftig jaar Hercules: Bijna vijftig jaar geleden, op 10 april 1969, werd de eerste spade voor de bouw van Hercules in de grond gestoken. Het begon als een simpel gymzaaltje, maar in de loop der jaren werd het uitgebouwd tot het sport-, ontmoetings- en partycentrum dat we allemaal kennen. Ad van Doormaal belicht de geschiedenis van de ‘huiskamer van Diessen’.
  • Diessenaar schreef in 1877 ‘De Palmenzondag’; het zwarte wereldbeeld van een astmalijder: Sjef Vissers, een kleinzoon van burgemeester Lombarts, schreef kort voor zijn dood in 1878 een opmerkelijk boekje. Ton de Jong ontdekte dit manuscript onlangs op een veiling en doet verslag van de zwartgallige inhoud.

Deze verhalen worden royaal geïllustreerd met fraaie foto’s. Het boek kost slechts € 8,50 en voor diezelfde prijs zijn ook de vorige delen nog verkrijgbaar. Wie meerdere exemplaren koopt, krijgt korting. Het boek is vanaf 19 november te koop, o.a. bij de Heb!, tapperij/feesterij Bij Verhoeven, café D’n Horst en kantoorboekhandel Swaanen.