Het geheim achter de beste en mooiste sierkippen van Europa

op woensdag, 27 november 2019. Posted in Diversen

Boekpresentatie ‘Foktoom’ op 29 november

SFGH20190218-Foktoom-9076_Middel

DIESSEN / BAARSCHOT - Vrijdag 29 november overhandigt fotograaf Sander Hoosemans het eerste exemplaar van zijn fotoboek ‘Foktoom’ aan de hoofdpersonages uit het boek; Jozef en Annie Vingerhoets uit Baarschot. Het echtpaar wint al sinds 1984 nationale én internationale prijzen met hun sierkippen. De boekpresentatie vindt plaats vanaf 20.30 uur in de Gildezaal van Sport- en ontmoetingscentrum Hercules, Rijtseweg 1 te Diessen. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

De enorme toewijding voor de kippen - en af en toe een vishengel uitgooien - vormt de basis van het leven van Jozef en Annie Vingerhoets. Het echtpaar is een gouden duo dat vol passie te werk gaat, met eigenhandig opgedane kennis en gedreven door de schoonheid van de kippen. Oud-Diessenaar Sander Hoosemans studeerde begin 2019 af aan de Fotovakschool Nederland. Voor zijn afstudeeropdracht volgde hij Jozef en Annie zeven maanden lang met zijn fotocamera. Elke week ging hij op ‘visite’ voor een bak koffie en een koekje, een praatje en een rondje door de stallen, terwijl hij de vorderingen fotografeerde. “Dicht op de huid, zonder regie. Dat was het idee voor mijn afstudeeropdracht”, aldus Sander. “Ik legde het hele proces vast: van eieren ‘sparen’ tot het selecteren van de beste en mooiste kippen voor de eerste tentoonstelling van het seizoen. Tijdens dit proces werd het mij meer en meer duidelijk dat de bijzondere werk-, nee, levenswijze van het echtpaar vastgelegd móest worden.”

Foktoom

Topfokkers streven ernaar om de wetenschappelijk bepaalde standaard van een ras zo dicht mogelijk te benaderen. Het samenstellen van een foktoom is de eerste en belangrijkste stap om een kip te kunnen fokken die aan dat ideaalbeeld van schoonheid en vitaliteit voldoet. “Een foktoom is een groep hennen en een haan. De groep wordt zó samengesteld dat het de beste nakomelingen oplevert”, legt Sander uit. “Het fokken en grootbrengen van de kippen doen Jozef en Annie vooral op gevoel en met gezond boerenverstand. Geen computers, apps of digitale kansberekening. Dit nauwkeurige werk vraagt veel kennis, tijd, energie en kent successen en tegenslagen. Dat maakt hun werk(wijze) extra bijzonder en uniek, maar ook kwetsbaar voor de toekomst.”

‘Foktoom’ biedt een uniek kijkje in de authentieke en eigenzinnige werk- en levenswijze van Jozef en Annie. Sander laat daarbij bewust veel ruimte voor de persoonlijke kant van het succes. De beelden zijn een weerspiegeling van Jozef en Annie. Ze stralen eenvoud uit, maar bovenal trots en passie voor perfectie. Kijk voor meer informatie op sanderhoosemans.nl/fotografie/foktoom.