Het markante pand aan de Willibrordusstraat 8 en 10

op dinsdag, 06 maart 2018. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 1029

FR_1029_-_Willibrordusstraat_8_en_10_nov._1964_FSD-5313_M

Het pand op de foto aan de Willibrordusstraat 8 en 10 is altijd een markant gebouw in Diessen geweest. Wanneer het precies gebouwd is, is ons niet bekend. In de negentiende eeuw was het eigendom van burgemeester Max van Dijck, die er ook woonde. In 1888 liet hij een nieuw woonhuis (nu Willibrordusstraat 12) bouwen. Vanaf 1 juli 1889 verhuurde hij zijn oude pand voor 50 gulden per jaar aan de gemeente Diessen. Daarmee was dit het eerste echte raadhuis van Diessen. Voorheen vergaderde de gemeenteraad voornamelijk in herbergen of bij een van de leden thuis. Het gemeentebestuur liet direct “een stoep van klinkerstukken”  aanleggen en gaf de inwonende veldwachter de opdracht de “secretarie tweemaal per week zuiver te maken, voor de kagchel en lamp te zorgen, zonder daarvoor iets in rekening te mogen brengen.” Tot ongeveer 1905 bleef het raadhuis hier. Toen betrok de gemeente een nieuw gebouwd raadhuis naast café De Zwaan, in de huidige Julianastraat 33, waar nu bakkerij Van Hulten zit.

In het rechter gedeelte van het pand (Willibrordusstraat 10) was begin 20e eeuw de boerderij van Toon en Luus van Doormaal-van Korven. Het linker gedeelte is in de loop der jaren door velen bewoond geweest. De familie Menheere woonde er in 1940. Twee dochters Menheere, Lisa en Marie, zijn in de meidagen van 1940, samen met Mina de Brouwer-van Wezel, dodelijk getroffen door geweervuur. Eind jaren ’70 kocht Jozef van Bijsterveldt het hele pand. Hij liet het grotendeels slopen en bouwde er een fraaie stijlvolle woonboerderij met kantoren en een overdekt zwembad voor in de plaats.

 Foto: Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Reactie op FR 1028

We kregen enkele reacties op de ontbrekende namen bij de vorige foto betreffende de Harde Echternachstraat uit 1955-‘56. Dit zouden ze moeten zijn: Achteraan tegen de muur en vóór de deur v.l.n.r. Jan van Helvoort – Christ Aerts sr. – politieagent Kostermans of Helmonds – Anna Aerts (vrouw van Christ). Vooraan v.l.n.r. Gerrit Aerts (met accordeon) – Jos Walle (met bord) – Marietje Walle-Kaal - ? – Kees Aerts (en niet Fon Spieringhs) – Corrie Spieringhs-Olieslagers – Wil Aerts (kijkt net om) – Piet Timmermans F.z. – Riet Aerts. Geknield v.l.n.r. Piet Timmermans – Diny Timmermans-van Gestel – Nellie van Helvoort J.d. Tegenover de groep staat Harrie Spieringhs – vervolgens Nel Timmermans-Verhoeven en mevr. V.d. Broek. Rechtsonder Frenk Verspaandonk.

Veel meer oude foto’s treft u op onze website www.fotostichtingdiessen.nl. Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl, via Facebook of via telefoonnummer 504 2413.

 Fotostichting Diessen