Hilvarenbeek krijgt Quiet Community

op zaterdag, 24 februari 2018. Posted in Gemeente

Hilvarenbeek krijgt Quiet Community

De gemeente Hilvarenbeek is het eerste dorp in Nederland dat een Quiet Community krijgt. Met als doel om armoede onder de aandacht te brengen én te verzachten. De Community werft sponsors om ‘leden’ iets aan te bieden wat ze zelf niet kunnen betalen. Bijvoorbeeld een fiets, een bezoekje aan de kapper of een avondje naar het theater. De naam Quiet kent u wellicht van het magazine Quiet500 als tegenhanger van de Quote500.

Een kans om mee te doen
De Quiet Community doet meer dan alleen vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Het brengt mensen bij elkaar. “Mensen die weinig te besteden hebben, raken gemakkelijk geïsoleerd”, vertelt wethouder Bernd Roks. “Zij willen hun ‘problemen’ niet aan anderen laten zien. Quiet Community maakt het mogelijk zonder middelen ergens deel van uit te maken. Dat geeft mensen zelfvertrouwen en zij voelen zich hierdoor waardevol voor de samenleving. Ik ben er trots op dat Hilvarenbeek het eerste dorp is waar de Quiet neerstrijkt”.

Hoe werkt de Community?

In Hilvarenbeek start de Community met 50 gezinnen. Deze gezinnen worden aangedragen door bijvoorbeeld maatschappelijk werk, de Voedselbank of Stichting Leergeld. Zij mogen straks gratis gebruik maken van de diensten en producten die door de aanbieders worden geboden. De Quiet Community werft lokale sponsoren om haar leden om beurten iets aan te bieden wat ze normaal gesproken niet kunnen betalen. Leden van de Community willen vaak op hun beurt ook graag iets terug doen voor de maatschappij. De Community zet zich er dan ook voor in om talenten van leden te (herontdekken) en te benutten.

Het ontstaan van de Quiet Community

In 2013 verscheen de eerste editie van de Quiet500, een initiatief van schrijver Anton Dautzenberg en Quiet-voorzitter (en Diessenaar!) Ralf Embrechts om stille armoede op de kaart te zetten. Dirk Lips, als Quote500-miljonair onder andere eigenaar van Beekse Bergen, raakte geïnspireerd door deze armoedeglossy. Hij introduceerde een vernieuwend concept waarin bedrijven en particulieren bijdragen aan het verzachten van armoede, op basis van solidariteit tussen mensen die het goed hebben en mensen die het goed kunnen gebruiken.

Het team van Quiet ontwikkelde vanaf 2015 deze Quiet Community in Tilburg. Ook begeleidde het vervolgens initiatiefnemers in Groningen, Maastricht en Den Bosch. Op 17 oktober 2017, Wereldarmoededag, zijn ook daar Quiet Community’s van start gegaan. Quiet Tilburg zal bovendien in 2018 de samenwerking aangaan met initiatiefnemers in minstens vier andere gemeenten of regio's om nog dit jaar een Quiet Community te starten.