Hilvarenbeek wil nul-op-de-meter-woningen

op vrijdag, 27 november 2015. Posted in Gemeente

Wethouder Van de Wiel: 'Ambitie om energiezuinig te wonen ondersteunen'

Tweehonderd nul-op-de-meter-woningen wil de regio Hart van Brabant realiseren. "Onze inwoners bepalen hoeveel van die woningen er in Hilvarenbeek zullen staan", zegt wethouder Jan van de Wiel (Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting). "De gemeente schrijft niets voor. Maar hebben particuliere woningbezitters de ambitie om energiezuinig te wonen? Dan ondersteunen we die van harte."

In gesprek met inwoners

Op dinsdag 1 december gaat de gemeente samen met energiecoöperatie Hilverstroom in gesprek met inwoners. "We informeren hen over de mogelijkheden om energie te besparen en zelf energie op te wekken. En we willen graag weten welke ideeën en wensen bewoners hebben op het gebied van energiezuinig wonen ." Het gesprek vindt plaats tijdens de zogenoemde Energieavond, vanaf 21.00 uur in de Gouden Carolus in Hilvarenbeek.

Ambities energiezuinig wonen

Bewoners van nul-op-de-meter-woningen (NOM) wekken zelf alle  energie op die ze nodig hebben; er is geen CO2-uitstoot en aan het einde van het jaar staat de energierekening op 'nul'.  "De hoogst mogelijke vorm van energiezuinig wonen", aldus  Van de Wiel. "In de regio Hart van Brabant hebben we daarnaast plannen om drieduizend woningen energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door deze beter te isoleren, zodat de CO2-uitstoot én de energierekening dalen. Deze gezamenlijke ambitie is vastgelegd in de deal  'Op weg naar energieneutrale woningen in Hart van Brabant'. De gemeente Hilvarenbeek en energiecoöperatie Hilverstroom hebben deze ondertekend, net als andere gemeenten en soortgelijke coöperaties in de regio.

Programma Energieavond

De Energieavond op 1 december aanstaande is bedoeld voor huizenbezitters en draait om twee vragen. 'Waar haalt u energie uit?' en 'Waar steekt u energie in?'. Energiecoöperatie Hilverstroom licht toe hoe zij bijdraagt in het opwekken van duurzame energie uit water en wind. Wethouder Jan van de Wiel legt uit wat een nul-op-de-meter-woning is en wat de ondertekende deal inhoudt. Inwoner Willem van de Biggelaar vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met het bouwen van een energieneutrale woning . Volgens Van de Wiel is het uitgangspunt een informatieve en inspirerende bijeenkomst. "Hoe het vervolg eruit zal zien, hangt af van de interesse van onze inwoners."