Koning bezoekt burgerinitiatieven in Hilvarenbeek

op woensdag, 06 juni 2018. Posted in Gemeente

Persbericht – 6 juni 2018

Koning_Willem-Alexander_bezoekt_Hilvarenbeek_-_6_juni_2018_4
Koning bezoekt burgerinitiatieven in Hilvarenbeek

Woensdagmiddag 6 juni heeft Zijne Majesteit de Koning Hilvarenbeek vereerd met een werkbezoek. Het thema van het bezoek was ‘de kracht van samen doen’. De Koning bezocht Esbeek en Haghorst en sprak met initiatiefnemers van een aantal duurzame projecten die vanuit de samenleving zijn gestart. Projecten die bijdragen aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze dorpskernen.

Burgemeester Ryan Palmen: “Het is een enorme eer dat wij vandaag de Koning mochten verwelkomen. Een enorm compliment voor de manier waarop in Hilvarenbeek zo veel zaken van de grond komen: door het samen te doen. Een enorme steun in de rug ook om op die manier door te gaan, samen. Met de kracht en kennis vanuit onze inwoners en ondernemers, met een gemeente die dat kan en wil versterken. Alle credits gaan dan ook naar de mensen achter al die initiatieven, die telkens weer en op heel veel verschillende thema’s met positieve energie samenwerken. Ik ben er trots op dat er in onze gemeente al zoveel voorbeelden te vinden zijn en dat dit aantal nog steeds groeit!”

Koning Willem-Alexander: “Mooi om de krachten die vanuit de dorpskernen komen te zien. Ik neem warme herinneringen mee uit Hilvarenbeek.”

De Koning nam deel aan een rondetafelgesprek over energietransitie (zon, wind en water). Hij bracht een bezoekje aan het monumentale pomphuis aan het Wilhelminakanaal in Haghorst. Inwoners transformeerden de pomp tot generator voor de opwekking van energie via waterkracht. Na Haghorst bezocht de Koning “de Melkfabriek”, een kunstwerk in aanbouw op de Andreas Schotel wandel- en kunstroute door het natuurgebied bij Esbeek. In Esbeek werd Koning Willem-Alexander vervolgens ontvangen in de voormalige kerk, die wordt omgebouwd tot een Samenwijscentrum: basisonderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal onder één dak. De succesvolle ervaringen van coöperatie Biest-Houtakker, die in een andere kern een succesvol Samenwijscentrum realiseerde, worden meegenomen in het project. Het Koninklijk bezoek werd afgesloten in café Schuttershof met gesprekken over andere initiatieven, zoals Tussenheid Hilvarenbeek, zorgcoöperatie Wij-wel, starterswoningen Esbeek, uitkijkpunt Flaestoren en de nieuwe politiek.

Piet Verhoeven, dorpscoöperatie Esbeek: “als inwoner wil je iets verbeteren in je leefomgeving en je ziet een kans die je graag wilt benutten. Je kunt hierin eigen verantwoordelijkheid pakken. Door te kijken wat en wie je nodig hebt om dit te realiseren. Bijvoorbeeld menskracht, geld, materialen of kennis. “Vervolgens ga je samen aan tafel zitten”, vertelt Milko Huijben van Hilverstroom. “Je werkt ideeën uit en vindt elkaars talent: dat is de kracht van samen. En sámen werkt het, dat blijkt wel uit de mooie projecten die we vandaag hebben kunnen laten zien”.

Vanavond is er een feestelijke bijeenkomst in Elckerlyc om de kracht van onze samenleving te vieren. Aanwezigen krijgen een inkijkje in het programma van vanmiddag en worden gevraagd om mee te denken over de toekomst van onze gemeente. Een cabaretier zorgt ervoor dat er deze avond ook voldoende gelachen wordt. Een jazzband sluit de avond muzikaal af.