Lezing ‘een galerij van Brabantse dokters’

op dinsdag, 23 april 2019. Posted in Kunst & Cultuur

Dinsdag 30 april

Galerij3_Custom

Op 23 juni 1519 werd Johannes Goropius Becanus geboren op de hertgang Gorp bij Hilvarenbeek.
Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen ‘Ioannes Goropius Becanus’, naamdrager dus van deze beroemde Bekenaar, viert de 500ste verjaardag met tal van activiteiten . Een daarvan is een lezing door de conservator van Museum De Dorpsdokter, Jan van Eijck.

VAN GOROPIUS TOT RUHE

De 500e verjaardag van Johannes Goropius Becanus was voor Museum De Dorpsdokter aanleiding om in een serie van 13 portretten van Brabantse dokters de geschiedenis van de geneeskunde stapsgewijs te schilderen. Niet met alle grote ontdekkingen of met alleen maar mannen-van-naam. Nee, gewoon met Brabantse dokters die in de 16e t/m 20e eeuw elk hun mannetje stonden tegen de achtergrond van de medische wereld van toen, en het vertrouwen kregen van hun patiënten. Van Goropius Becanus tot en met Harry Ruhe, onze oprichter. Het gaat dan over dokters die met de legers uit Oostenrijk/Hongarije naar hier kwamen zoals de familie Raupp uit Bergeijk, De Lang uit Hilvarenbeek en Sauter uit Hooge Zwaluwe. En over Brabanders als Mr. Aert Fey uit Oirschot, Ingenhousz uit Breda en Snieders uit Turnhout, die meegroeiden met hun tijd. Of karakters als dokter Baptist, de kwartjesdokter uit Megen en Wiegersma, het geweld uit Deurne. Kortom: langs de lijn van de kleine persoonlijke geschiedenissen valt een hoop te leren en te beleven aan een galerij van Brabantse dokters. Deze galerij met 13 portretten staat nu op de vernieuwde bovenverdieping van ons museum.

Jan van Eijck, onze conservator van Museum De Dorpsdokter, doet het voor u vanavond wat uitgebreider uit de doeken. En dat kan verdraaid interessant zijn…!
Dinsdag 30 april 2019, 20:00 uur, Gouden Carolus in Hilvarenbeek. Toegang gratis.
Gewoontegetrouw zijn ook niet-leden van harte welkom. Tevens een mooie gelegenheid om met het Goropiusbier te toasten op de 500-jarige.