Loempia Challenge Diessen: 4.000 loempia’s maken in de strijd tegen ALS

op donderdag, 07 november 2019. Posted in Diversen

Een wereldrecordpoging die zeker gaat lukken!

Waarin een klein dorp groot kan zijn. Op 9 november a.s. gaan ruim 45 vrijwilligers uit Diessen e.o. het wereldrecord ‘loempia’s bereiden’ verbreken. Het huidige record staat op 327 personen, die allen 1 loempia hebben gevouwen. Met maar liefst 4.000 stuks wordt dit record onder leiding van Diessenaar Marcel Verhoeven verpulverd. De challenge wordt georganiseerd voor dorpsgenoot Theo Rommen, die sinds een aantal jaar lijdt aan de spierziekte ALS.

Met de opbrengst van de verkoop wil de organisatie bijdragen aan het leefcomfort van Theo, zijn vrouw Sophie en hun dochters Femke en Saar. Daarnaast wil ze ALS onder de aandacht brengen. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar deze verschrikkelijke spierziekte, die de afgelopen jaren veel impact heeft gehad op de familie Rommen en hun vrienden.

Theo Rommen is ongewild bekend geworden door ALS, waar hij tegen vecht. De ziekte heeft veel impact en hakt er keihard in bij het gezin. Maar Theo is een strijder, zo blijkt uit de vele initiatieven die hij samen met zijn omgeving al jaren ontplooit. Sinds de diagnose in 2015 fietste Theo al drie keer de Mont Ventoux op en deed hij drie keer mee aan de City Swim in Amsterdam, waarvan een keer bij de IJzeren Man in Vught. In het programma ‘De reis van je leven’ van Johnny de Mol, reisde Theo af naar Canada waar hij zich aan een parachutesprong waagde. Ook komend jaar wil Theo de Mont Ventoux beklimmen. Mede door de Diessense loempia’s kan zijn team hiervoor een geldbedrag inleggen. Alle opbrengsten van de beklimming komen ten goede aan Stichting ALS, die zich inzet om ALS de wereld uit te helpen.

4.000 Loempia’s maken is overigens niet voor iedereen weggelegd. De bereiding luistert erg nauw. Zo moet er eerst 50 kilo kip gekookt worden, die wordt geleverd door Poelier Kapteijns uit Diessen. De ruim 4.000 loempiavellen komen van de lokale Albert Heijn, terwijl Plus Plasmans de mie, kruiden en groente levert. De bereiding vindt plaats in de horecakeuken en zalen van De Nieuwe Erf met ruim 90 helpende handjes. Dit alles belangeloos of (bijna) tegen kostprijs.

Na het koken en kleinmaken van de kip wordt deze bij de mie, kruiden en groenten gevoegd. Temperatuur is hierbij essentieel. Een paar graden te warm en het goedje gaat gisten. Dan kan alles regelrecht naar de varkens. Vervolgens gaan 7 teams van 6 personen aan de slag om de vulling met militaire precisie in de bladen te rollen. Alles draait om teamwork. De taken zijn verdeeld in kokers, aanvullers, rollers, strijkers, afvoerders en drogers. Tenslotte worden de 4.000 zaligheden gedroogd op lange tafels en ingepakt in bakpapier. Dat laatste is om ze makkelijk in te kunnen vriezen, maar waarschijnlijk is dat niet nodig. Ze worden meteen afgebakken door de kopers, die alle loempia’s op voorhand al hebben gekocht.