Martin Brozius bij het vijftigjarig bestaan van de Willibrordusschool in 1980

op woensdag, 01 augustus 2018. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 1039

FR_1039_-_Martin_Brozius_met_de_Tien_Om_Kindershow_23_mei_1980_FSD-2865

Nostalgie voor de veertigers en vijftigers van nu! Die herkennen de besnorde man rechts op de foto direct als jeugdidool Martin Brozius en roepen in koor: ‘Ren je rot’! De foto is op 23 mei 1980 gemaakt in de toenmalige gymzaal van Hercules, nu de theaterzaal. De Willibrordusschool vierde toen haar vijftigjarig bestaan. Dat was eigenlijk trouwens een half jaar te laat, want op 1 november 1929 sloot de gemeente Diessen de openbare school en werd deze als bijzondere school voortgezet onder bestuur van de lokale parochie. Het gouden jubileum werd onder meer opgeluisterd met de opname van een aflevering van de ‘Tien om Kindershow’, die elke maandag te beluisteren was op de TROS-radio. In het programma zaten vaste onderdelen zoals brieven van luisteraars, wedstrijdjes en de jeugdtijdschriften van die week. In de Diessense uitzending trad verder zanger Tol Hansse op, hij zong twee liedjes en beantwoordde vragen van de Diessense leerlingen. De uitzending opent met een Belgenmopje van een leerling, waarin het Diessense dialect stevig doorklinkt. Toos Soetens stelde ons een geluidsopname van deze uitzending ter beschikking. Op www.facebook.com/FSDFotostichtingDiessen en www.fotostichtingdiessen.nl zijn fragmenten hieruit te beluisteren.

Op de foto v.l.n.r. Peter van Dorst, Dorrit Roozen, Carine Schoenmakers en Jan Bruurs, die onder leiding van Martin Brozius een spelletje ‘raddraaien’ spelen: zoveel mogelijk woorden noemen die beginnen met de letter die het rad op de voorgrond aangeeft.

Veel bekender dan door de Tien om Kindershow was Martin Brozius overigens als presentator van Ren je Rot. Dat destijds immens populaire televisieprogramma was geïnspireerd op Runaround, dat in 1972/1973 slechts één jaar in de VS op de buis kwam. Toen werd het in aangepaste vorm aan Nederland verkocht, waar het veel succesvoller was: tussen 5 oktober 1973 en 1 juni 1983 werden er 123 afleveringen van uitgezonden. Presentator Martin Brozius, die ook de naam Ren je Rot verzon, stelde een vraag, noemde drie mogelijke antwoorden, riep “Rrre-henn je-huh”…, waarna alle kinderen “rrrottttt!!!” riepen en naar het vak van hun keuze renden.