Monumentenwandeling door centrum Hilvarenbeek

op dinsdag, 09 april 2019. Posted in Kunst & Cultuur

Op donderdagmiddag 11 april om 15.30 uur

Monumentenwandeling_logos

Donderdag 11 april om 15.30 uur onthullen Heemkundekring Hilvarenbeek, Hilvarenbeek Infopunt en gemeente Hilvarenbeek op feestelijke wijze de attentietegels van de nieuwe monumentenwandeling. In het centrum van Hilvarenbeek liggen elf attentietegels die in tekst en met foto’s de wandelaar informatie geven over de historie van de monumenten.

Wethouder Ted van de Loo (recreatie en toerisme): “Onze gemeente kent al een groot aanbod aan wandelroutes, maar de monumentenwandeling is een unieke toevoeging. Het laat bezoekers de mooie cultuurhistorie van Hilvarenbeek zien; een aantal unieke en markante plekken. Ik nodig dan ook iedereen uit om de route eens te lopen!”

Behoefte aan vernieuwde informatie over monumenten
Hilvarenbeek is trots op de Vrijthof, één van de mooiste pleinen van Nederland. Bewoners en voorbijgangers genieten van de markante toren, de eeuwenoude lindeboom, de extreem groene omlijsting, de gezellige terrassen en de monumenten. Bruine ANWB-bordjes geven op dit moment informatie over de rijksmonumenten op en nabij de Vrijthof. Enkele bordjes worden op korte termijn vernieuwd. Daarnaast is door Heemkundekring, Hilvarenbeek Infopunt en gemeente Hilvarenbeek besloten om enkele bordjes te vervangen door attentietegels. Attentietegels zijn enkele jaren geleden bedacht door Woudstra Architecten uit Schijndel en worden in steeds meer gemeenten succesvol toegepast.

Attentietegels verbinden monumenten tot een wandeling
De attentietegels laten wandelaars op een verrassende wijze kennismaken met de geschiedenis van monumenten en straatbeelden. Het verleden wordt teruggehaald met een pakkende historische foto en interessante informatie. De zwarte chique stenen met een afmeting van 50x50cm liggen verzonken in de bestrating en nodigen uit om even bij stil te staan. Ze zijn afgewerkt met een waterdichte laag die beschermt tegen UV-straling en graffiti. Als extra bevat iedere tegel een QR-code die via de smartphone toegang geeft tot veel meer beelden en informatie. En zo vertellen de tegels belangrijke verhalen van Hilvarenbeek. Over onder meer gemeentehuis, lindeboom, Andreaskerk, de voormalige openbare school, Platte Beek, brouwerij de Roos en de schorsmolen. Verhalen dus over besturen, onderwijs, arbeiderswoningen, sigaren maken, bier brouwen, schors malen, over de dekanij, welgestelde pastoors en dorpsartsen.

De elf tegels en bijbehorende verhalen zijn met elkaar verbonden door een wandeling van ruim één kilometer. Bij Hilvarenbeek Infopunt ligt de route klaar.