Polen rond Kerst en Nieuwjaar

op donderdag, 17 januari 2013. Posted in Redactioneel

DSCF0298.JPG

Ook dit jaar heeft uw redacteur weer meegeholpen in Polen met het bezorgen van kerstpakketten, georganiseerd door het Polencomité de Beerzen. In totaal hebben we ongeveer 170 pakketten afgegeven bij de armste gezinnen in de gemeente Damaslawek bestaande uit 19 dorpen of gehuchten.

Op zondag 9 december zijn we vertrokken naar Polen, maar tijdens de reis bleek dit achteraf niet zo'n goede dag te zijn. Bijna de gehele rit van ruim 1000 kilometer viel er neerslag. In Nederland en in het begin van Duitsland was dit regen bij een paar graden boven nul. Verder Duitsland inrijdend zakte de temperatuur tot het vriespunt en ging de regen over in ijzel en sneeuw. Ongeveer halverwege de rit ging het steeds harder sneeuwen, en konden de sneeuwschuivers de weg niet meer zuiver houden.Met 3 schuivers langs elkaar ontstond er al snel een file, en met 50 tot 60 km per uur ging het richting Polen. Het laatste gedeelte van de A2 waren zelfs maar 2 rijbanen meer beschikbaar. Normaal rijden we in 8 uur naar de Poolse grens, deze keer duurde dit 12 uur. Bij de grens hebben we wat gegeten en begonnen we aan de rit van ruim 200 km naar ons huis. Maar 20 km verder stond alles stil. Bij informatie ter plaatse bleek enkele kilometers verder een vrachtwagen te zijn geschaard die de gehele weg blokkeerde. Poolse automobilisten waarschuwden ons dat dit wel 5 uur kon duren voordat je verder kon rijden. Bijna alle Poolse automobilisten keerden en reden tegen het verkeer in om via een omweg hun reis te vervolgen. Wij durfden dit niet, want als er een politie staat pakken ze je als buitenlander. Ter plaatse waren wij niet bekend en op de borden rijden ging niet, omdat die door de sneeuwval onleesbaar waren. Maar na anderhalf uur wachten konden we onze reis voortzetten en om 1 uur 's nachts waren we op de plaats van bestemming een rit van in totaal 18 uur. Normaal duurt de gehele rit met rusten en eten erbij tussen de 11 en 12 uur.

Kerstpakketten

Woensdag 12 december vertrokken we richting Damaslawek, en daags daarna zijn we begonnen met het inpakken van de pakketten. Twee uur later waren we daarmee klaar, omdat alles goed georganiseerd was en er veel mensen waren om mee te helpen. Iedere Nederlandse auto kreeg een tolk mee die Duits sprak (voor ons was dit niet nodig) en via een lijst met adressen werden de verschillende soorten (groot, middel, en klein', dit naar gelang de grootte van het gezin) pakketten ingeladen en de bezorging kon beginnen. Op vrijdag hoefden nog maar enkele pakketten te worden bezorgd, want als het donker is moet je achterafgelegen huizen in zandpaden niet gaan zoeken. Meestal pakt iedereen zijn zelfde plaats en is het makkelijk zoeken, want niet de adressen zijn altijd hetzelfde waar een pakket bezorgd moet worden. Soms zijn de adressen moeilijk te vinden al staan ze op huisnummer of lijkt het niet op een huis en toch blijkt er nog iemand te wonen. Bij de bezorging kom je niet overal binnen, soms gaat er een raam open en kun je het pakket aangeven; anderen komen naar buiten als ze een Nederlandse auto zien stoppen, of moeten eerst enkele honden worden opgesloten om binnen te kunnen. Op vrijdagavond werd er afgesloten met een diner aangeboden door sponsoren van de gemeente Damaslawek en kreeg iedere Nederlander een presentje en een kerstkaart.

Ook Polen was met Kerst en Nieuwjaar groen

Op kerstavond wordt in huiselijke kring samen gegeten, 12 verschillende gerechten zonder vlees, maar vooral vis die op verschillende manieren is bereid. Tussen 5 en 8 wordt meestal begonnen met eten, maar niet voor men elkaar het beste heeft gewenst voor nu en in de toekomst. Bij het klaarmaken van de tafel wordt voor EEN persoon extra gezet, mocht een ongenodigde gast binnen komen dat die dan mee kan eten. Met Nieuwjaar was in Polen de crisis ook goed te merken. Er werd aanzienlijk minder vuurwerk afgestoken dan voorgaande jaren. Veel mensen hebben oud en nieuw dan ook thuis gevierd of samen met de buren in plaats van in een café. Na eerst sneeuw te hebben geruimd zijn we met een dag vertraging binnen een rit van 12 uur thuis gekomen.