Presentatie en lezing: Herdenking Eerste Wereldoorlog

op maandag, 05 november 2018. Posted in Diversen

9 november 2018, van 19:30 tot 20:30 | de Bibliotheek Hilvarenbeek

WO1_lezing

Op 11 november viert men in een groot aantal landen het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat op die dag de kanonnen zwegen. Niet in Nederland, want ons land was neutraal. Maar de oorlog die over de grens woedde had ook hier een grote impact. De bibliotheek Hilvarenbeek staat op vrijdag 9 november stil bij deze gebeurtenis met een historische inleiding en een kleine presentatie van boeken die over het onderwerp zijn gepubliceerd. De lezing over de Wapenstilstand begint om 19.30 en duurt tot 20.30 uur; de toegang is gratis.

Enkele kilometers hier vandaan, in Poppel, ervoeren de mensen dagelijks de last van de Duitse bezetting. In 1914 - bij het uitbreken van de oorlog - vluchtten vele Belgen voor de oorlog. Hier in Hilvarenbeek organiseerde pastoor Jurgens meteen een opvang in het Parochiehuis. Behalve burgers waren er ook deserteurs; jonge mannen die wisten dat zij nooit meer naar hun moederland konden terugkeren.

Kees van Kemenade, bekend van het Schrijverscafé en van beroep geschiedenisleraar, hebben wij bereid gevonden om iets te vertellen over het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij zal ook stil staan bij de verschillende boeken die over dit onderwerp zijn verschenen.”

Iedereen is welkom op vrijdag 9 november om 19:30 uur in de Bibliotheek Hilvarenbeek. Entree is gratis en aanmelden is niet nodig.