Retraite voor jonge vrouwen in het Cenakel in Tilburg

op dinsdag, 04 juni 2019. Posted in Fotorubriek

FOTORUBRIEK nr. 1061

FR_1061_-_Retraite_ca._1933_FSD-4622

Van bijgaande foto zijn maar heel weinig gegevens bekend. Vermoedelijk is hij gemaakt omstreeks 1933-’35 tijdens een retraite voor jonge vrouwen in het Cenakel in Tilburg, het voormalige conservatorium aan de Kempenbaan, nu appartementencomplex. Een retraite was een drie dagen durende bezinning en geestelijke oefening. In afzondering deed men dan godsdienstig zelfonderzoek. Een gedeelte van de dag werd in afzondering doorgebracht op de eigen kamer, men luisterde naar preken van de paters, men biechtte en woonde de mis bij. In een tijd waarin op vakantie gaan zeldzaam was, werd zo’n retraite ook wel beschouwd als een welkom en niet ongezellig ‘uitje’. Na 1965, toen de geloofsbeleving in de katholieke kerk door het Tweede Vaticaans Concilie sterk veranderde, zijn er geen retraites oude stijl meer gehouden.

Slechts twee dames uit Diessen herkennen we: Martina van Roovert staat 5e van links en vermoedelijk Anneke Vingerhoets 3e van links. De anderen zijn ons niet bekend. Ze hoeven natuurlijk niet uit Diessen te komen, want op zo’n retraite kwamen ook meisjes uit andere dorpen. Misschien zijn er lezers die iemand herkennen. Via onderstaande adressen kunnen ze contact met ons opnemen.

Reactie op FR 1061

Van Hans Wilmes uit Hilvarenbeek kregen we waardevolle aanvullingen op de trouwfoto van Janus de Laat en Doorke van der Loo (en niet Van de Loo, zoals wij abusievelijk vermeldden). Hans is getrouwd met een dochter van Martinus van der Loo, een broer van Doorke.  Hans noemt in zijn schrijven alle broers en zussen van Doorke, waaronder ook Willem, Gijs en Marinus van der Loo, drie vrijgezelle broers, die in Esbeek en Diessen hebben gewoond. Hartelijk dank voor de informatie.

Reageren op deze rubriek kan via info@fotostichtingdiessen.nl, via Facebook of via telefoonnummer 013 – 5042413. Veel meer oude zwart wit foto’s treft u op onze website www.fotostichtingdiessen.nl.

Fotostichting Diessen