Sjef en Ria Verhoeven 50 jaar getrouwd

op woensdag, 09 januari 2013. Posted in Redactioneel

Door Jos van de Schoot

DSC_7504.JPG

Op 28 december 2012 is het precies 50 jaar geleden dat Ria Wijten (5 februari 1935) en Sjef Verhoeven (13 februari 1932) elkaar het ja-woord gaven. Een moment om samen met het Gouden Paar hierbij even stil te staan. Vele, vele jaren hebben ze samen hard gewerkt in het bedrijf, drie kinderen groot gebracht, vele momenten van liefde en geluk, maar ook momenten van verdriet. Het komt allemaal even ter sprake in de voorbereidingen van het gouden huwelijksfeest.

Liefde is eerlijk, eindeloos en oprecht,
Liefde is puur, Liefde is echt,
Liefde is houden van elkaar,
Liefde is een huwelijk van 50 jaar.

Sjef is de oudste en Ria de een na jongste van het gezin

Het gezinsnest van Sjef was 4 jongens en 8 meisjes rijk. En Sjef was de oudste van de 12 kinderen. Zijn ouders hadden naast het cafe (bekend als Nol Verhoeven) een bedrijf voor beroepsgoederen vervoer. En als jong manneke begon Sjef al in het bedrijf mee te werken. Als 17 jarige reed hij al met de vrachtwagen om kolen of veevoer van de Boerenbond naar de boeren te brengen. Natuurlijk wist de politie dat, zegt Sjef maar die kneep een oogje dicht in ruil voor een jenevertje aan de bar.

Ria Wijten, geboren en getogen in Biest-Houtakker, komt uit een gezin met 4 meisjes en 2 jongens. Haar ouders hadden een boerderij die hoofdzakelijk door haar moeder werd gerund samen met de "meid en knecht". Haar vader vond besturen veel leuker. Zo zat hij in de gemeenteraad en was wethouder, bureauhouder voor de landbouw en veeteelt en voorzitter van de exportcentrale Boxtel. Verschillende kinderen hebben dan ook enige tijd op een kostschool doorgebracht; goed voor de opvoeding en gemakkelijker voor moeder. Daarna was het vaak meehelpen op de boerderij.

Kermis was in die tijd een belangrijke ontmoetingsplek

Als 16-jarige kwam Ria naar Diessense kermis en ontmoette daar Sjef bij Cafe Kerkzicht van Toon Timmer. In die tijd mocht je elkaar nog zeker niet elke week ontmoeten, maar de liefde heeft alles overwonnen zegt Ria nu met enige trots. Ria werkte thuis, maar haar vurige wens was toch om de gezinsverzorging in te gaan en ging de opleiding volgen. En zo werkte ze in veel gezinnen in Hilvarenbeek, Nijmegen en Doorwerth tot haar trouwen. Terugblikkend zegt Ria dan ook dat het ontzettend leuke fijne jaren waren met prettige herinneringen aan collega's en gezinnen.
Ria en Sjef zijn getrouwd op 28 december 1963 en zijn gaan wonen in de Docfastraat (toen een nieuwe woning gehuurd van de gemeente) waar ze nu nog steeds wonen met nog steeds als buren Sjan verhoeven en Piet van Hees.

Jan en Sjef samen in het bedrijf

Alle diploma's om het bedrijf voor beroepsgoederenvervoer te mogen runnen werden door Sjef gehaald. Achter het bedrijf stonden hallen voor opslag voor o.a. kolen. Deze werden dan bij de mensen thuis afgeleverd.
Er werd gereden voor de Diessense Boerenbond. Veevoer naar de boeren en het graan weer naar het pakhuis om tot meel vermalen te worden. Ook voor de Vee en Vleescentrale in Boxtel en hebben ze jaren lang gereden met varkens naar slachthuizen. o.a Tilburg Nijmegen Oss en zelfs tot in het noorden van het land.
Vader Verhoeven ging ,verder met alleen het café, dat heel bekend was om zijn dansavonden en Jan en Sjef namen het transportbedrijf over. De medewerkers bleven ook allemaal het bedrijf trouw. Ria deed de administratie naast de opvoeding van hun drie kinderen, Patricia, Arnold en Desiree. Later is het bedrijf overgenomen door Ton en Rob, kinderen van Jan Verhoeven. Het café is verhuurd en later verkocht.

Ontspanning naast het bedrijf

Samen een bedrijf runnen en het opvoeden van drie kinderen geeft een druk leven maar toch vonden Sjef en Ria tijd om te ontspannen middels hun hobby en vrijwilligerswerk. Sjef hield zich bezig met voetbal, Gilde Sint Joris en de vrijwillige brandweer. Na 36 jaar vrijwilliger van de brandweer moest Sjef i.v.m. leeftijd afscheid hiervan nemen. Sjef laat dan ook trots zijn oorkondes zien die hij heeft ontvangen. Maar van Sint Joris is hij nog steeds lid samen met Ria. Er prijkt dan ook een mooie foto op de dressoir van Ria en Sjef samen met de koningin als herinnering aan het bezoek enkele weken geleden aan Hilvarenbeek.
Ria heeft lang in het oudercomité van de school gezeten. Namens het comité enige tijd bestuurslid. Maar Ria is ook nog steeds lid van de KVO en de KBO.
Beiden zijn al sinds 1955 lid van de EHBO. Vanwege haar jarenlange bestuursfunctie ontving zij hiervoor in 2006 de vrijwilligersmedaille. En nog steeds is Ria adviserend bestuurslid.
voor hun vele werk voor de EHBO en Sjef daarnaast voor de brandweer ontvingen zij een Koninklijke onderscheiding.
En als de lezer zich afvraagt waar Ria de energie vandaan haalt? Nou, elke donderdagmiddag is Ria te vinden bij Multifit. Een vast fitness programma met daarna ontspanning in zwembad en sauna.

Feest op 28 december

50 jaar je leven delen met elkaar, hard werken, vreugde, zorgen, liefde en verdriet.
Deze momenten komen allemaal weer even naar boven als zo'n feestdag wordt voorbereid.
Daarom is het gedicht waarmee ik mijn verhaal begin van toepassing voor dit bruidspaar, een gedicht op de uitnodiging voor het feest op 28 december.
Om 14.00 uur is er een Heilige Mis in de St. Willibrorduskerk uit dankbaarheid.
Vanaf 16.00 uur is het receptie in Partycentrum Hercules.
En na het diner is er een feestavond voor genodigden.
Deusone wenst Ria en Sjef een hele fijne dag samen met hun kinderen, hun partners en kleinkinderen, familie en genodigden.

Door

Jos van de Schoot