St. Josephkerk tweede Pinksterdag open voor publiek

op dinsdag, 04 juni 2019. Posted in Kerkelijk

Open Kerken Dag in Haghorst

Open_Kerkendag_Haghorst_Deusone_logo

Op tweede pinksterdag, maandag 10 juni, wordt voor de tweede keer een Brabantse Open Kerken Dag gehouden. Net als twee jaar geleden, toen voor de eerste keer met groot succes dit evenement werd georganiseerd, is deze Open Kerken Dag bedoeld om zoveel mogelijk mensen met kerkgebouwen te laten kennismaken.

De Commissie Kleine Kern Haghorst organiseert in samenwerking met eigenaar en de huidige gebruikers een expositie in de St.Josephkerk.  In 2017 deden er zo’n 200 kerken mee aan de eerste Open Kerken Dag. Het was voor de eerste keer dat zo’n evenement in Nederland werd gehouden.

Stukje geschiedenis

De kerk van Haghorst heeft al een hele geschiedenis achter zich. Omdat de kern Haghorst namelijk ook een eigen kerk wilde hebben, namen de inwoners vlak na de tweede wereldoorlog hiervoor het initiatief. En kenmerkend voor “de kern waar pit in zit” gingen de inwoners zelf aan het werk om de kerk te gaan bouwen. Heel Brabant werd afgestruind om bouwmateriaal op de kop te tikken en werden stenen opgehaald in Udenhout. Uit het Haghorstse bos ‘t Stuk  kwamen de daksparren. Ook leverden de Haghorstenaren een grote financiële bijdrage van een kleine 14.000 (!) gulden voor de bouw van de kerk. Na de noeste arbeid door de parochianen werd op 22 december 1946 de kerk officieel in gebruik genomen. Op 12 juli 1949 werd pastoor Versteijnen tot de eerste pastoor van de parochie Haghorst benoemd. Op dit moment heeft het gebouw na sluiting een mooie herbestemming gekregen  als praktijkruimte van “Buiten Gewoon Gezond!”

Expositie

Speciaal  wordt tijdens de Open Kerkdag in de St. Josephkerk een gevarieerde expositie ingericht. Lokale kunstenaars laten zien wat ze zoal in huis hebben. Daarbij moet gedacht worden aam schilderijen, foto’s en andere werkstukken. In het kader van de viering van de 75-jarig bevrijding van Brabant dit jaar wordt ook een expositie ingericht met betrekking tot de kern Haghorst. De kinderen van de St. Jozefschool laten ook zien wat zij aan de creatieve kwaliteiten in huis hebben. Ook foto’s van het bezoek van Koning Willem Alexander zijn te bewonderen. Kortom genoeg te zien voor jong en oud. Tevens is de praktijk van “Buiten Gewoon Gezond te bekijken

Belangstellenden zijn op tweede pinksterdag is van 13:00 uur tot 17:00 uur welkom in de kerk. Het adres is Witvenstraat 1 te  Haghorst.