Start campagne terugdringen hoeveelheid restafval

op zondag, 27 januari 2019. Posted in Gemeente

Start campagne terugdringen hoeveelheid restafval
Acht Brabantse gemeenten starten de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee?’. In 2019 delen de gemeenten tips hoe inwoners makkelijker GFT kunnen scheiden en afval voorkomen.

Wethouder Ted van de Loo; “nog te veel etensresten, groente- en fruitresten komen bij het restafval terecht. Erg jammer, want hierdoor missen we waardevolle grondstoffen. Restafval gaat namelijk in de verbrandingsoven, terwijl van GFT juist biogas en compost wordt gemaakt. En als u minder restafval aanbiedt, hoeft u hier ook minder voor te betalen. Met deze campagne willen we onze inwoners praktische handvatten bieden om GFT te scheiden en afval te voorkomen. Ook vragen we hun tips met ons te delen”.

Voedselverspilling terugdringen en GFT apart houden

Zo’n dertien procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de restafvalcontainer. Dat is ruim veertig kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. De oorzaken van voedselverspilling zijn verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Uit analyses blijkt dat huishoudens niet alleen ongebruikt voedsel weggooien in de restafvalcontainer, maar ook schillen, stronken, kaasresten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten.

Maak het makkelijker

Regio Hart van Brabant is niet de eerste regio die een communicatiecampagne start over het scheiden van afval. Het is een uitdaging om inwoners hiertoe aan te zetten. Daarom focust de campagne in eerste instantie juist niet op bewustwording en het belang voor het milieu, maar op het feitelijk gedrag dat mensen vertonen. De meeste mensen willen geen voedsel verspillen en willen ook best afval scheiden. Toch belandt nog veel GFT en ongebruikt voedsel in het restafval.

‘GFT, wat doe jij ermee?’

De campagne ‘GFT, wat doe jij ermee’ gaat daarom uit van het concept ‘gemak’: Hoe kunnen we het inwoners zo makkelijk mogelijk maken om geen voedsel te verspillen en GFT goed te laten scheiden? De campagne bestaat uit praktische tips om het scheiden makkelijker te maken en verspilling tegen te gaan. De tips verschijnen op de bestaande communicatiekanalen van iedere gemeente in de vorm van lifehacks; een trend op social media van doe-het-zelfoplossingen die het leven net wat gemakkelijker maken. Daarbij roepen de gemeenten de inwoners op om hún tips ook te delen. Zo wordt de boodschap nog eens versterkt.