Tegel eruit, waardplant en bloembol erin

op woensdag, 11 september 2019. Posted in Gemeente

Nieuwe Klimaatmakersactie op 5 oktober

Tegel eruit, waardplant en bloembol erin

Inwoners van Hilvarenbeek kunnen op zaterdag 5 oktober een tegel of twee klinkers inleveren bij de milieustraat voor een gratis waardplant en twee zakjes bloembollen. ‘Tegel eruit, waardplant en bloembol erin’ is de nieuwe actie van Klimaatmakers.

Klimaatmakers richt zich op het klimaatbestendiger maken van Hilvarenbeek.

Nu het aantal hevige regenbuien steeds meer toeneemt, hebben we vaker te maken met wateroverlast. Riolen komen onder druk te staan en straten en kelders lopen onder. Als gemeente Hilvarenbeek willen we ons hier samen met inwoners op voorbereiden. Waar planten staan kan het water namelijk direct de grond in en hoeft het niet via het riool te worden afgevoerd. Het grondwater wordt aangevuld en daardoor droogt de grond minder uit als er lange tijd geen regen valt. Daarnaast worden betegelde tuinen in de zomer heel heet. Het groen houdt de tuin koeler. De actie van vorig jaar ‘Tegel eruit, plant erin’ was een groot succes. Dit jaar kunnen inwoners niet alleen een tegel voor een plant ruilen, maar ook tegen bloembollen. Zij kunnen kiezen uit krokussen, narcissen, alliums of hyacinten.

Het belang van waardplanten 
Het aanbieden van de waardplant is mogelijk dankzij het project Waardplantactie van Marjolein Smolders. Zij is één van de prijswinnaars van Klimaatmakers gezocht. De planten uit de Waardplantactie zijn speciaal geselecteerd op hun geschiktheid voor de rupsen van een tiental soorten vlinders. De combinatie tussen de waardplanten en de bollen zorgt ervoor dat insecten zoals bijen en vlinders meer kans hebben op overleven. En daarnaast fleurt ook het straatbeeld op in aanloop naar de lente.

www.hilvarenbeek.nl/klimaatmakers.