The Year of Folk in The Box

op woensdag, 08 januari 2020. Posted in Kunst & Cultuur

Op 18 januari

The_Year_of_Folk_13x18_Custom

Uniek Folk project The Year of Folk (performed by Van Wijnhoven & Friends) komt op 18 januari met een avondvullende liveshow naar The Box Hilvarenbeek.

Meer dan 2000 jaar geleden werd noordwest Europa bewoond door de Kelten. Daar, op de feesten die zij ter ere van de seizoenen hielden, klonk voor het eerst de muziek van de whistle en de bodhrán. Het Keltisch rijk is er niet meer, maar de muziek is door hun nazaten bewaard gebleven. In de laatste 100 jaar is de muziek opnieuw tot bloei gekomen en staat nu bekend als Folk. De broeders Van Wijnhoven verstaan de Keltische tradities als geen ander. Op 18 januari brengen zij de jaren van folk terug tot een avond. The Box zal worden veranderd in Hilvarenbeek’s jongste pub, en daar zal verteld en gezongen worden over alles wat Folk inhoudt. De Ierse pubs, de Schotse hooglanden, de koude wateren van Newfoundland en alles ertussenin. Van Wijnhoven draait inmiddels alweer een paar jaar mee en is regelmatig aanwezig in en om Hilvarenbeek. Begin 2018 stonden de broers Vincent en Matthijs Wijnhoven voor het eerst met zijn tweeën op het podium bij het No Boundaries festival van de Box. Sindsdien hebben ze langzaam maar zeker hun plek in de Beekse muziekwereld gevonden. Ze stonden op festivals als Nollie Dollie, Fier en Sunday Soundbites. Folk kan vele vormen aannemen. De heren Van Wijnhoven proberen met hun gitaar en basgitaar die echte folksfeer te creëren, zonder de tradities en verhalen van de liedjes uit het oog te verliezen. Voor de gelegenheid worden zij versterkt door Michèle Maas op piano, Lotte van Eupen op de tinwhistle en Guus Cloo op de drum. Naast de huisband komen er ook verschillende gastartiesten de avond mee invullen: Tom en Geertien O'Leary. Zij spelen samen al meer dan 25 jaar muziek, zowel als een duo als met verschillende andere groepen en muzikanten. Geertien komt oorspronkelijk uit Oirschot, Nederland en verhuisde in 1993 naar Ierland. Daar, als fulltime zangeres en gitarist, raakte zij geïnteresseerd in traditionele Ierse Viool (fiddle), voornamelijk in de Slíabh Luachra-traditie (zuid/west Ierland). Geertien heeft de hele wereld over gereisd om Ierse en volksmuziek te spelen in landen als China, Singapore, Australië en Europa. Tom is van Clonakilty - West Cork, maar bracht de eerste paar jaar van zijn leven in Londen door. Daar groeide zijn interesse in Ierse muziek, luisterend naar zijn grootouders, ballade-zangers en muzikanten uit de Ierse gemeenschap in Londen. Tom speelde in Showbands en Bluesbands in de jaren 60 en 70, maar verloor nooit de liefde voor het spelen van traditionele Folkmuziek. In de jaren 80 en 90 speelde Tom vaak sessies met zijn goede vriend Johnny O'Leary van Slíabh Luachra. Nog steeds speelt hij vaak rondom zijn woonplaats en in andere hoeken van Ierland.

Helemaal uit Nijmegen komt de Maries Wedding Band de line up versterken. De band is opgericht in september 2019 en daarmee dus gloednieuw. Maries Wedding Band is een a capella folk band die is ontstaan uit een voorliefde voor zingen en folk. De meeste inspiratie voor muziek komt van The Longest Johns, een Britse a capella folkband. Met meerstemmige arrangementen, zonder de begeleiding van instrumenten, zingen ze een breed scala aan zeemansliederen en klassieke folksongs. Met Lotte van Eupen als sopraan, Michèle Maas als alt, Vincent van Wijnhoven als tenor en Joris Schröder als bas zijn de nodige stemmen bezet, zoals het een echte a capella band betaamt. Op 18 januari bij The Year of Folk is de vuurdoop van Maries Wedding Band. Je zal maar bij hun eerste optreden geweest zijn.

Zorah. Ze is 19, ze studeert muziek in Tilburg, werkt in een Ierse pub en op dit moment kunnen jullie haar allemaal volgen terwijl ze in team Waylon probeert om de nieuwe winnaar te worden van The Voice of Holland 2020. Folkmuziek is niet per sé haar straatje. Gelukkig heeft ze de nodige Ierse connecties in haar repertoire.

Rare Ink een 3-mans formatie uit de regio Hilvarenbeek, waarvan de basis ligt bij de Rythm-and-Blues, muziek van weleer. Denk aan Tom Waits, Johnny Cash, Jimmy Hendrikx uitgevoerd op hun geheel eigen wijze. Daarnaast schuwen ze zeker niet de moderne muziek van U2, Jammie n Commons , Gary Clark JR en The Black Keys. Stevige blues rock wordt afgewisseld met ook wat rustigere nummers. Rare Ink is rauwe Rythm-and-Blues met een geweldige rauwe stem en af en toe een tikkeltje Soul.

The Year of Folk zal plaatsvinden op 18 januari 2020 in The Box, Bukkumweg 30a in Hilvarenbeek. De zaal gaat open om 20.00u en de show vangt aan om 21.00u. De entree is gratis en zal gedurende het optreden open blijven.

Info: www.ojcthebox.nl FB event: https://www.facebook.com/events/2551010874946606/