Tussenheid Hilvarenbeek bezoekt Europese Unie in Brussel

op vrijdag, 15 juni 2018. Posted in Gemeente

Persbericht – 14 juni 2017

Tussenheid Hilvarenbeek bezoekt Europese Unie in Brussel

Een vertegenwoordiging van de gemeente Hilvarenbeek, provincie Noord-Brabant, Kempengemeenten en Tussenheid Hilvarenbeek reist dinsdag 19 juni 2018 af naar Brussel. Tussenheid Hilvarenbeek is genomineerd in het Europees project ‘Let the stars shine’ en neemt deel aan de opening van een tentoonstelling van veertig genomineerde projecten. Onder aanvoering van burgemeester Ryan Palmen gaat de afgereisde delegatie ook in gesprek met medewerkers van de Europese Commissie en enkele leden van het Europees parlement.

‘Let the Stars Shine’

Europa's positieve kant blijft onderbelicht, zo vindt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Daarom initieerde hij samen met nog acht andere Europarlementariërs het project 'Let the Stars Shine'. Een manier om succesverhalen een podium te geven, zodat deze ook gehoord worden door het Europees parlement. Tussenheid hoopt van het Europees parlement en de Europese Commissie ondersteuning te krijgen voor hun plannen en zo een rol te kunnen pakken als voorbeeld en aanjager voor de regio.

Erkenning Hilvarenbeekse aanpak

Tussenheid Hilvarenbeek is een netwerk van betrokken inwoners uit de gemeente Hilvarenbeek die onderkoepelend (in dienst van initiatieven) en vrijwillig hun expertise inzetten om het lokaal organiserend vermogen in de gemeente te versterken. Het netwerk bestaat uit zo’n 35 vrijwilligers en het aantal groeit nog steeds. De nominatie en het bezoek aan het Europees parlement is een mooie erkenning voor deze Hilvarenbeekse aanpak. Op woensdag 6 juni 2018 sprak Tussenheid Hilvarenbeek ook met Zijne Majesteit de Koning over hoe zij kennis en kunde aanbieden om het lokaal organiserend vermogen in onze gemeente te versterken.

Werkwijze Tussenheid Hilvarenbeek
Inwoners willen iets in hun leef- en werkomgeving verbeteren en zijn bereid zich daarvoor in te zetten. Tussenheid Hilvarenbeek adviseert, helpt en ondersteunt initiatieven van inwoners, stichtingen, verenigingen en ook overheden op terreinen waar zij behoefte aan hebben. Hilvarenbeek kent een groeiend aantal initiatieven; van lokale musea tot dorpscoöperaties; van de Flaestoren tot energiecoöperatie Hilverstroom. Tussenheid Hilvarenbeek biedt ondersteuning onder andere op het gebied van financiën, communicatie, juridische zaken, administratie, arbeid, scholing, betrekken van jongeren en advies & ontwikkeling. Tussenheid neemt het project niet over, maar werkt onderkoepelend voor het initiatief. Peter Spijkers is één van de initiatiefnemers van Tussenheid Hilvarenbeek: “de vraag om onze inzet blijft groeien. Met financiële steun van onder andere de gemeente kunnen wij onze inzet een meer blijvend karakter geven. Wij hebben een zogenoemde verbinder en een secretariële kracht aangenomen”.