Tussenheid Hilvarenbeek nieuwsbrief

op woensdag, 24 oktober 2018. Posted in Belangenbehartiging

Tussenheid_Hilvarenbeek

In deze nieuwsbrief:

1. Kempentrofee 2018
2. Esbeek op de radio
3. Subsidie Leefgebied van de bij
4. Sporten met een beperking
5. WiFi4EU
6. Kern met Pit
7. Laatste nieuws
 
1. Kempentrofee 2018

U kunt vanaf nu uw initiatief inschrijven om mee te laten dingen voor de Kempentrofee 2018. Uiterlijk 7 november moet uw inschrijving bij het Huis van de Brabantse Kempen binnen zijn. Meedoen is eenvoudig! Klik hier voor meer informatie.

Vorig jaar werd de trofee gewonnen door Den Elshorst met hun weidevarkensproject. Misschien wint uw project dit jaar.

2. Esbeek op de radio

NPO Radio 1 was een week lang te gast in Esbeek, waar  burgers en overheid succesvol samen werken. In het kleine Brabantse dorpje waren al burgerinitiatieven toen het woord participatiemaatschappij nog niet bestond. Beluister hier alle dagen achter elkaar.

3. Subsidie Leefgebied van de bij

Wereldwijd neemt het aantal wilde bijen af en helaas zien we deze trend ook in Brabant. Een van de belangrijkste oorzaken is de afname van bloeiende kruiden en bomen die als voedsel dienen voor de bij. Om dit te verbeteren, stelt de provincie de subsidie ‘Leefgebied van de bij’ ter beschikking.

De subsidie is vanaf 15 oktober 2018 aan te vragen door:

  • gemeenten die willen overschakelen op ecologisch beheer van wegbermen
  • agrariërs die willen investeren in verbetering van het leefgebied van de bij op agrarische percelen

Meer informatie op de website van de provincie.

4. Sporten met een beperking

De provincie wil 50.000 mensen met een beperking aan het sporten/in beweging krijgen voor 2020. Sporten is belangrijk voor iedereen, maar voor mensen met een beperking misschien nog meer. Sporten en bewegen zorgen voor vele voordelen qua gezondheid, zelfvertrouwen, sociale verbondenheid en plezier.

De regionale loketten begeleiden mensen met een beperking naar een passend beweegaanbod. Zij hebben een netwerk en ondersteunen partijen die een bijdrage willen leveren. Kijk voor meer informatie op de site van steunpunt Tilburg.

5. WiFi4EU

De Europese Commissie zet zich in voor gratis wifi in alle Europese gemeenten, voor zowel inwoners als bezoekers, op openbare plaatsen zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea enz. Het plan heet WiFi4EU.

De WiFi4EU-regeling is er voor openbare instanties zoals gemeenten, bibliotheken, zorgcentra, enz. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie (van de internettoegangspunten). De ontvanger van de subsidie betaalt zelf het internetabonnement en het onderhoud gedurende ten minste drie jaar.

6. Kern met Pit

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het de directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Kern met Pit helpt hierbij! Lukt het om uw buurtinitiatief binnen een jaar te realiseren? Dan krijgt u 1000 euro en het Kern met Pit-predicaat. Inschrijven kan tot uiterlijk 31 oktober 2018.

7. Laatste nieuws

  • Op woensdag 24 oktober as. komt een delegatie van het Europese Parlement en de Europese Commissie naar de gemeente Hilvarenbeek om te bekijken en bespreken hoe gemeente en burgers samenwerken bij maatschappelijke initiatieven. Na het bezoek van de koning eerder dit jaar is dit opnieuw een erkenning voor de Hilvarenbeekse aanpak!
  • Op de Hilverportal vind je een community Tussenheid Hilvarenbeek waarin informatie over bijeenkomst, presentaties en dergelijke te vinden zijn.