Wijzigingen buslijnen 142 en 143

op vrijdag, 31 oktober 2014. Posted in Gemeente

Bussen tussen Hilvarenbeek en Oirschot/Best en tussen Hilvarenbeek en Reusel vervallen in de weekenden en avonduren

Arriva_bus

Arriva is vanaf 14 december 2014 in Hilvarenbeek de nieuwe busvervoerder. In hun nieuwe dienstregeling wijzigen de buslijnen 142 en 143. Uit de media heeft u misschien vernomen dat de buslijnen 142 en 143 in de weekenden en avonduren niet meer rijden. Dat is niet helemaal juist. De lijnen 142 en 143 blijven in de weekenden en avonduren tussen Hilvarenbeek en Tilburg gewoon rijden. De bussen tussen Hilvarenbeek en Oirschot/Best en tussen Hilvarenbeek en Reusel komen in de weekenden en avonduren te vervallen.
De nieuwe dienstregeling van Arriva is nog niet definitief vastgesteld. Binnenkort vindt u de actuele informatie op www.arriva.nl en www.goedbezigbus.nl  

Aanbesteding openbaar vervoer

Het proces voor een nieuwe aanbesteding van het busvervoer in de provincie Noord-Brabant is al in 2012 gestart. De basis bij een nieuwe aanbesteding is het programma van eisen. Wij hebben in 2012 al laten weten dat wij de huidige dienstregeling minimaal willen behouden. De provincie Noord-Brabant heeft op basis van reizigerstellingen bepaalde keuzes gemaakt om te komen tot een zogenoemd kernnetwerk. Dit is het netwerk dat minimaal bediend moet worden door de nieuwe vervoerder. De provincie Noord-Brabant had in het concept programma van eisen opgenomen dat de verbinding 143 tussen Hilvarenbeek en Reusel in het weekend komt te vervallen en dat de verbinding 142 tussen Hilvarenbeek en Best in het weekend komt te vervallen. Daarvan hebben wij laten weten dat we het daar niet mee eens zijn. Het antwoord van de provincie op onze reactie is dat op basis van reizigerstellingen besloten is om bepaalde stukken uit de dienstregeling te schrappen in verband met het krappere budget voor het openbaar vervoer in de provincie. Dit betekent dus dat onze reactie/wens niet is overgenomen in het definitieve programma van eisen. De provincie Noord‑Brabant is de instantie die (financieel) verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer en dus de uiteindelijke keuzes daarin maakt.

Op zoek naar oplossingen

We ( de gemeente, red.) hebben onlangs een brief naar Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant gestuurd waarin wij onze zorgen kenbaar maken en gevraagd hebben om samen met de provincie te kijken naar (alternatieve) oplossingen om het openbaar vervoer in onze gemeente in de weekenden en avonduren in stand te houden. Ook zijn wij in overleg met de andere gemeenten die dit betreft, Oirschot en Reusel de Mierden. We gaan met deze gemeenten samen in overleg met de provincie en Arriva om te bekijken naar een (alternatieve) oplossing.