WO-II, de bevrijding van Zuid-Nederland

op dinsdag, 22 oktober 2019. Posted in Diversen

DE POSTALE GEVOLGEN

Voorbeeld_brief_Custom

De invasie van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 deed bij de Nederlanders de hoop rijzen dat ook ons land spoedig zou worden bevrijd van het Duitse juk. Op “dolle dinsdag” (5-9-1944) deden de wildste geruchten de ronde maar het zou echter nog tot 12 september 1944 duren voordat de eerste Nederlanders, de bewoners van boerderij ‘De Muggehof’ nabij Eijsden, hun bevrijding konden vieren. Hilvarenbeek moest zelfs wachten tot 4 oktober.

In zijn lezing “WO II, de bevrijding van Zuid-Nederland, de postale gevolgen”, georganiseerd in het kader van 75 jaar Vrijheid Hilvarenbeek, vertelt Dam van der Linden, aan de hand van poststukken (enveloppen en briefkaarten) over de bevrijding van Zuid-Nederland. Waar mogelijk zal Hilvarenbeek en omgeving worden uitgelicht. De opmars door Limburg en Noord Brabant richting Arnhem, Operatie Market Garden, had grote invloed op het postvervoer en de postbezorging. Hiernaast zal de slag om de Schelde met de gevolgen voor Zeeland worden behandeld.

Op last van het Militair Gezag werd het civiele postverkeer gestaakt. Verder komen aan bod: De verplaatsing van het hoofdkantoor van de PTT van Den Haag naar Eindhoven, het postverkeer tussen bezet gebied (Noord-Nederland) naar bevrijd gebied (Zuid-Nederland) vice versa, de rol van het Rode Kruis bij het postvervoer, enz. Ook zullen enkele poststukken van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), het Militair gezag en de Stoottroepen worden getoond.
Van der Linden brengt met voorbeelden van poststukken en andere documenten, waar hij in de loop der jaren de hand op heeft weten te leggen, de bevrijding van Zuid-Nederland op een bijzondere manier in beeld.

Dinsdag 29 oktober, 20.00 uur, Gasterij Schuttershof Esbeek.

Toegang gratis.